Pražské recepty

Co vám pomůže při novoročním ránu

30. 12. 2015 novoroční vyprošťovák

Řada z nás zná osobně či z doslechu fakt, že novoroční rána bývají krušná. Pro ty, co silvestrovské oslavy dovedli až do hořkého ranního konce, kdy se hlava točí a žaludek houpá, máme roky osvědčený recept na záchranu prvního dne nového roku 2016. Jen suroviny si raději připravte již na Silvestra.

Ingredience (pro jednu osobu):

150 g kuřecího prsního řízku
2 plné polévkové lžíce másla
2 dvoudecky vody
1 malá kedlubna
1 menší mrkev
plátek čerstvého celeru
malou hrst petrželové nati
1 bobkový list,
1 kuličku jalovce,
2 kuličky pepře,
1,5 deci černého, vícestupňového piva (18-24 stupňového)
1 žloutek
sůl

Postup:
Maso nakrájíme na menší kostičky a orestujeme ho na másle ze všech stran. Následně ho přendáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Zvolna přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 15 minut. Poté přidáme očištěný a na malé nudličky nakrájený celer, celou oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, na plátky rozkrájenou kedlubnu bez slupky, petrželovou nať, bobkový list, jalovec, celé kuličky pepře a polévku osolíme.

Směs vaříme na mírném ohni další asi 30 minut. Potom polévku přecedíme, vyndáme kostičky masa a vývar smícháme s černým pivem a znovu krátce přivedeme k varu. Kostičky masa poté vložíme na talíř a zalijeme ho vroucím vývarem. Podáváme ihned a do každé porce dáme čerstvý žloutek na následné rozmíchání. Zdobíme čerstvou petrželkou nebo i nadrobno pokrájeným šnytlíkem (pažitkou).