Pražské recepty

Do síně slávy českých výčepních vstoupil Jiří Klusáček z pražské restaurace Na Hradčanské

3. 9. 2016 na-hradcanske-02

Jiří Klusáček čepuje plzeňské pivo již od roku 1979 a během svého působení v oboru se stihl stát opravdovou Výčepní legendou. Svou vyhlášenou plzeňskou hladinku nyní hostům čepuje v Praze v restauraci Na Hradčanské.

Výčepní legenda je ocenění těch nejlepších českých hospodských, kteří jsou svým nadšením a poctivým přístupem k řemeslu vzorem pro další generaci hostinských a pozdvihují tak úroveň české pivní kultury. Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka na slavnostním ceremoniálu ocenil titulem Výčepní legenda Jiřího Klusáčka z restaurace Na Hradčanské.

 

na-hradcanske-01„To, že jsem se stal výčepní legendou, pro mě znamená strašně moc, už jsem na sklonku života, takže je to pro mě největší uznání, které můžu dostat,“ popsal čerstvé pocity Jiří Klusáček, který svou první plzeň načepoval už v roce 1979, a tak svým hostům servíruje dokonalé plzeňské hladinky už téměř čtyřicet let. A my vám zde přinášíme malinký rozhovor s novou legendou.

Co Vám proběhlo hlavou, když jste se dozvěděl o získání titulu Výčepní legenda Pilsner Urquell?
Že si takové ocenění snad ani nezasloužím. Ale znamená pro mě strašně moc, už jsem na sklonku života, takže je to pro mě největší uznání, které můžu dostat.

Jaké vlastnosti podle Vás nesmí chybět dobrému výčepnímu?
Především hrdost na jeho profesi a vztah k pivu. Také je hodně důležitá čistota. Když přijdu do restaurace, tak hned poznám, jestli tam budou mít dobré pivo. Když vidím špinavé sklo nebo neupraveného výčepního, tak si dám raději něco jiného. Podle mě by výčepní měl být osobnost, příjemný, vždycky reprezentativní, oholený, čistě oblečený, pozitivně naladěný, musí pečovat o trubky i sklenice. Pak může udělat to nejlepší pivo.

Výčepní legenda Jiří Klusáček čepuje svou vyhlášenou hladinku na slavnostním ceremoniálu soutěže o nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender.

Výčepní legenda Jiří Klusáček čepuje svou vyhlášenou hladinku na slavnostním ceremoniálu soutěže o nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender.

Měl jste jako mladý mezi výčepními nějaké vzory?
Nejraději jsme chodili v Praze do restaurace U Sojků, kde byli dva výčepní Čára a Vočko, a ti uměli nejlepší čepovaná piva, která jsem kdy pil. Díval jsem se jim pod ruce, okukoval a chtěl, aby mě to naučili, ale oni říkali, že si na to musím přijít hlavně sám. Přesto jsem se toho od nich hodně naučil.

A vy sám předáváte svoje umění mladší generaci výčepních?
Ne každý má to řemeslo v sobě. Měl jsem dvacet let svoji restauraci, vždy jsem tam měl lidi vzdělané v oboru, absolventy hotelových škol, uměli jazyky, ale neměli vztah k pivu a bez toho prostě nemůžete být dobrý výčepní. Když já nepiju kávu, tak ji opravdu dobrou nikdy neudělám. Sem tam ale člověk potká opravdový talent. Třeba loni jsem pomáhal s přípravou na soutěž o nejlepšího výčepního – Pilsner Urquell Master Bartender Lukáši Vitáskovi, který nakonec titul získal.

Titul Výčepní legenda udělil Plzeňský Prazdroj od roku 2012 již sedmi jedinečným hostinským, kteří hrdě předávají své profesní zkušenosti dál a přispívají tak k pozvednutí úrovně celého českého pohostinství.

Zdroj: AMIC / Plzeňský Prazdroj

na-hradcanske