Pražské recepty

Gazdovská jehla s knedlíky z horkých vařených brambor

15. 1. 2017 Gazdovská jehla, knedlíky z horkých vařených brambor, dušené kysané zelí



Pro čtyři osoby: 300 gramů gazdovské slaniny (může být anglická slanina)

300 gramů prorostlé vepřové krkovice

grilovací koření (tatranská směs)

4 cibule

sádlo

olej



Na knedlíky: 600 gramů brambor

200 gramů dětské krupičky

1 vejce

sůl

trochu prášku do pečiva

plocholistá petržel



Na zelí: 1 lžíce sádla

1 cibule

500 gramů kysaného zelí

sůl, kmín, cukr

syrová brambora



Postup: Maso si okořeníme směsí a dáme ho se slaninou, kterou jsme si nakrájeli na kousky, do mísy s trochou oleje na několik hodin naložit. Cibuli nakrájíme na větší klínky. Na jehlu napichujeme střídavě cibuli, slaninu a maso. Do pekáčku nakrájíme zbylou cibuli a slaninu, podlijeme trochou vývarem a pečeme špízy ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Podléváme výpekem, který odškrabáváme ze stěn pekáčku.

Knedlíky: Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a vaříme v trochu osolené vodě do měkka. Pak je slijeme, důkladně rozšťoucháme, přesuneme na vál, necháme trochu zastydnout a pak přidáme sůl, krupičku a vejce. Mezitím si dáme vařit vodu. Tvoříme středně velké knedlíky, které zavařujeme asi deset minut. Po vyjmutí je propícháme a obalíme v nasekané petrželce. Je to velmi rychlé a chutné.

Zelí: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme propláchnuté zelí (použil jsem své vlastní, do které přidávám i strouhanou mrkev a papriku), dusíme deset minut, pak dochutíme solí, cukrem a zahustíme nastrouhaným bramborem.



Fotografie a recept: Hana Trnková

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept pro čtyři osoby od jejich „dvorní dodavatelky“ Hany Trnkové, která je i autorkou fotografie.

Ingredience (jehla):
– 300 gramů gazdovské slaniny (může být anglická slanina)
– 300 gramů prorostlé vepřové krkovice
– grilovací koření (tatranská směs)
– 4 cibule
– sádlo
– olej

Ingredience (knedlíky):
– 600 gramů brambor
– 200 gramů dětské krupičky
– 1 vejce
– sůl
– trochu prášku do pečiva
– plocholistá petržel

Ingredience (zelí):
– 1 lžíce sádla
– 1 cibule
– 500 gramů kysaného zelí
– sůl, kmín, cukr
– syrová brambora

Příprava:
Maso si okořeníme směsí
a dáme ho se slaninou, kterou jsme si nakrájeli na kousky, do mísy s trochou oleje na několik hodin naložit. Cibuli nakrájíme na větší klínky. Na jehlu napichujeme střídavě cibuli, slaninu a maso. Do pekáčku nakrájíme zbylou cibuli a slaninu, podlijeme trochou vývarem a pečeme špízy ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Podléváme výpekem, který odškrabáváme ze stěn pekáčku.

Knedlíky: Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a vaříme v trochu osolené vodě do měkka. Pak je slijeme, důkladně rozšťoucháme, přesuneme na vál, necháme trochu zastydnout a pak přidáme sůl, krupičku a vejce. Mezitím si dáme vařit vodu. Tvoříme středně velké knedlíky, které zavařujeme asi deset minut. Po vyjmutí je propícháme a obalíme v nasekané petrželce. Je to velmi rychlé a chutné.

Zelí: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme propláchnuté zelí (použil jsem své vlastní, do které přidávám i strouhanou mrkev a papriku), dusíme deset minut, pak dochutíme solí, cukrem a zahustíme nastrouhaným bramborem.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.