Pražské recepty

Jirkovský mrkvový knedlík

16. 9. 2016 Sto čtvrtý díl seriálu o knedlících: Jirkovský mrkvový knedlík



Pečivo, hrubá pšeničná mouka, mrkev, uzené maso, mléko, vejce, cibule, slanina, kudrnka, sůl, pepř.



Očištěnou mrkev nastrouháme najemno. Oddělíme bílky a vyšleháme tuhý sníh. Pečivo nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Cibuli krátce orestujeme na slanině a necháme vychladnout. Kudrnku nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Všechny suroviny (kromě sněhu) přidáme k pečivu a dobře promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků a zamícháme do těsta. Hotové těsto necháme krátce odpočinout a poté vytvarujeme koule o průměru cca 5 až 6 cm. Vaříme v páře cca 20 minut nebo ve slané vodě cca 15 minut.



Na ilustrační fotografii je připraveno k servírování společně s pečenou vepřovou krkovicí s kostí. Podáváme se zahuštěným výpekem.

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila opravdu zajímavý recept. Za zkoušku to určitě stojí.

Ingredience:
– pečivo
– hrubá pšeničná mouka
– mrkev
– uzené maso
– mléko
– vejce
– cibule
– slanina
– kudrnka
– sůl a pepř

Příprava:
Očištěnou mrkev
nastrouháme najemno. Oddělíme bílky a vyšleháme tuhý sníh. Pečivo nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Cibuli krátce orestujeme na slanině a necháme vychladnout. Kudrnku nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Všechny suroviny (kromě sněhu) přidáme k pečivu a dobře promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků a zamícháme do těsta. Hotové těsto necháme krátce odpočinout a poté vytvarujeme koule o průměru cca 5 až 6 cm. Vaříme v páře cca 20 minut nebo ve slané vodě cca 15 minut.

Na ilustrační fotografii je připraven Jirkovský mrkvový knedlík k servírování společně s pečenou vepřovou krkovicí s kostí. Podáváme se zahuštěným výpekem.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.