Pražské recepty

Kočičí oči někdy nevydrží ani do Štědrého dne

11. 12. 2015 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Linecké cukroví známé jako „kočičí oči“ patří mezi vánočními dobrotami k nejoblíbenějším. Někdy se právě díky tomu musejí schovávat nebo ještě do Štědrého dne udělat znovu. Existuje bezpočet variací tvarů a receptů. Kdo se nebojí experimentovat, může zde zapojit svou fantazii i mlsný jazýček. No, a kdyby nezadařilo, tak se utěšme v duchu známé koledy

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIngredience:
– 900 g výběrové hladké mouky
– 600 g másla (lze nahradit i tukem – např. Hera)
– 8 žloutků (část bílků si necháme na potírání, ze zbytku pak můžou být třeba pusinky)
– 8 lžic mléka
– 2 pytlíčky vanilkového cukru
– najemno nastrouhaná kůra z jednoho citronu
– 500 g moučkového cukru (v nejhorším případě lze užít i písek, tedy krupice)
– moučkový cukr na závěrečné pocukrování (tady už alternativa není)
– 150 g jemně mletých vlašských ořechů
– marmeláda na slepování (ideálně mírně kyselejší z červeného rybízu)
– papír na pečení
(uvedená množství jsou asi na 10 plechů)
Příprava:
Do větší mísy prosejeme mouku a přidáme vanilkový cukr, promícháme. Pomocí hrubého struhadla do směsi přidáme máslo (tuk), doplníme žloutky, citronovou kůru a zbývající cukr a pořádně rukama prohněteme. Vypracované těsto nacpeme nejlépe do mikrotenového pytlíku a necháme v chladu přes noc odpočinout. Podle povahy dalších členů domácnosti i hlídáme…
Druhý den na válu poprášeném hladkou moukou vyválíme pláty těsta s tlouškou „na slámku“, tedy 2 až 4 mm (držme se raději poblíž spodního rozsahu). Šikovný fígl pro rovnoměrnou tloušťku těsta je použití pletacích jehlic. Položíme je vedle těsta a válíme a válíme, až váleček jezdí po jehlicích jako po kolejích…
OLYMPUS DIGITAL CAMERAZ plátů pak vykrajujeme jednotlivé kousky. Pokud používáme více tvarů, tak si ohlídejte, aby budoucích dolních i horních dílů od jednoho typu bylo stejně, případně křehčích horních o malinko více. Do horních dílů pak vykrajujeme otvory (kulaté, srdíčka, karetní symboly, hvězdičky, prostě co máme k disposici). Dolní díly opatrně pokládáme na pečící papír na plech do řad. Horní díly s citem potřeme mašlovačkou po jedné straně bílkem a touto lepivou stranou je položíme do misky naplněné mletými ořechy. Co se nalepí, nalepí a nemusí (a neměla) by to být tlustá vrstva, spíše takový poprašek. Pak je opět skládáme na pečící papír na plech (ořechovou vrstvou samozřejmě nahoru). Je šikovné, pokud máme více plechů doma, připravit si zásobu pro troubu.
Samotné pečení je velmi kritickou fází výroby. Normální trouba by měla být vyhřátá na 165 až 175 stupňů Celsia. Horkovzdušná pak raději jen na 160 stupňů. Pečeme do té doby, než začnou okraje zlátnout, pak hned vyndáváme. Podle tloušťky těsta a teploty je to 4 až 10 minut (typicky 6 – 8 minut), pokud ani po této době nic nezlátne, tak je někde chyba…
OLYMPUS DIGITAL CAMERAPřed dalším zpracováním necháme upečené díly vychladnout. Spodní díly (ty bez dírky) potíráme marmeládou ze strany, která ležela na plechu na papíru. V místě, kde pak bude horní díl s otvorem, může být marmelády i více. Horní díly si napřed položíme na podložku a s rozumem pocukrujeme moučkovým cukrem ze strany s oříškovou vrstvou. Pak kompletujeme díly k sobě (horní díl jde k marmeládě spodního logicky tou stranou bez oříšků). Zkompletované „kočičí oči“ je dobré nechat před konzumací odležet. Nejlépe na chladnějším a nepříliš suchém místě. Ideální jsou papírové krabice, do kterých můžeme vložit i jablko – pomůže navlhnutí cukroví. A opět doporučujeme, krabice hlídat a hlídat a hlídat … :-)
Pokud se nechceme patlat s oříšky a bílkem, tam můžeme tento krok vynechat, ale věřte, byla by to škoda. Ohledně použité marmelády se při pojídání cukroví vedou vždy učené spory, která je nejlepší. Jak bylo výše uvedeno, tak klasikou, která je očekávána, bývá rybízová marmeláda. Zde se dá hodně experimentovat a bohužel i hodně zkazit. Takže, pokud nevíte, jak se konzumenti zachovají, držte se klasiky. Můžete si stranou udělat i vzorky s jiným druhem marmelády a sledovat, co na to okolí. Tetička říkávala, že jdou i višně, maliny, ostružiny, jahody, meruňky, jeřabiny, ale jako první vždy zmizely ty rybízové…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA