Pražské recepty

Letní kapr na kedlubně dle pana Víta

7. 8. 2015 Letní kapr na kedlubně

Ingredience:
– kapr, nejlépe naháč, rozměry dle pekáče, toto byl pětačtyřicátník
– 1 kedlubna gigant (možno nahradit několika menšími); jen pozor nesmí být již dřevnaté
– 1 kostka másla
– 1 menší celer
– 4 kusy pěkné mrkve
– 2 kusy pórku
-2 střední cibule
– 0,5 l bílého stolního vína
– pár kuliček jalovce
– špetka muškátového květu
– pepř a sůl

Postup přípravy:
Kapra vykucháme a zbavíme šupin. Odstraníme hlavu a konec ocasu (z vnitřností a hlavy je možné připravit polévku). Vnitřek kapra lehce potřeme máslem, posypeme muškátovým oříškem, pepřem a solí.
Veškerou zeleninu omyjeme a očistíme. Z kedlubny nakrájíme „hranolky“ (cca 7 mm silné), celer nakrájíme na malé kostičky a mrkev s pórkem a cibulí pak jen na kolečka.
Do vyššího pekáče, který jsme lehce vytřeli dalším kouskem másla, klademe kedlubnové hranolky. Na ně pak pokládáme do vrstev nebo na střídačku kolečka mrkve, pórku a cibule a přidáváme i kostičky celeru. Na závěr vrchní vrstvu potřeme zbytkem másla a posadíme na to rozevřeného kapra břichem dolů. Po obvodu pak nasypeme kuličky jalovce a primárně podlijeme asi 2 dl vody.
Pak kapra v pekáči přiklopíme a dáme do předehřáté trouby, stačí na 120 stupňů Celsia. Kapra takto dusíme asi 30 minut. Pak zkontrolujeme, zda se někde nepřipéká a případně přelijeme podmokem. Pokud je tohoto málo, tak přiléváme zmíněné víno. Pro zdatnější kuchaře je možná i cesta nejmenšího odporu, kdy se pořídí litrová láhev vína a střídá se deci do kapra a deci do sebe. I když je většinou již ryba hotová dříve, je třeba počkat, až kedlubnové hranolky zprůsvitní a budou rozmáčknutelné na jazyku. Pak je krmě hotová a může se servírovat.
Jako vhodná příloha je chléb či pečivo. Samotné kedlubnové hranolky a ostatní zelenina ve vzniklém výpeku často konzumentům chutnají více než ryba a někdy dojde i k boji o to, kdo bude moci vytřít pěkáč.
Dobrou chuť a u kapra pozor na kostičky!