Pražské recepty

Novoroční karambola

31. 12. 2016 Novoroční karambola

Sto dvacátý první díl seriálu o knedlících: Novoroční karambola



Hrubá mouka, hladká mouka, karambola, mléko, vejce, droždí, cukr krupice, špetka soli.

Šlehačka, strouhaná hořká čokoláda, máslo.



Prosejeme mouku, přidáme nadrobené droždí, vlažné mléko, cukr, špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Necháme lehce vykynout.

Karambolu omyjeme, usušíme, rozkrojíme napůl. Těsto rozdělíme na kousky přiměřené velikosti, pomoučníme ruce, vymáčkneme mističku, doprostřed posadíme polovinu karamboly a v dlaních zabalíme a zformujeme tak, aby byla karambola rovnoměrně pokryta těstem. Necháme vykynout.



Knedlíky vaříme cca 15 minut v mírně vroucí osolené vodě nebo 20 minut v páře. Knedlíky nakrájíme kolmo na osu ovoce.



Podáváme s čerstvě našlehanou šlehačkou poprášenou strouhanou hořkou čokoládou a krájenými mandlemi. Těsně před konzumací polijeme rozpuštěným máslem.

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept na další „sezonní dobrůtku“. Takže s chutí do toho…

Ingredience:
– hrubá mouka
– hladká mouka
– karambola (též malajská hvězda)
– mléko
– vejce
– droždí
– cukr krupice
– špetka soli
– šlehačka
– strouhaná hořká čokoláda
– máslo

Příprava:
Prosejeme mouku,
přidáme nadrobené droždí, vlažné mléko, cukr, špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Necháme lehce vykynout.
Karambolu omyjeme, usušíme, rozkrojíme napůl. Těsto rozdělíme na kousky přiměřené velikosti, pomoučníme ruce, vymáčkneme mističku, doprostřed posadíme polovinu karamboly a v dlaních zabalíme a zformujeme tak, aby byla karambola rovnoměrně pokryta těstem. Necháme vykynout.
Knedlíky vaříme cca 15 minut v mírně vroucí osolené vodě nebo 20 minut v páře. Knedlíky nakrájíme kolmo na osu ovoce.
Podáváme s čerstvě našlehanou šlehačkou poprášenou strouhanou hořkou čokoládou a krájenými mandlemi. Těsně před konzumací polijeme rozpuštěným máslem.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.