Pražské recepty

Pečená kachna na jablíčkách

12. 3. 2017 Česká klasika s knedlíky Láznička: Pečená kachna na jablíčkách, kysané zelí, bramborový knedlík Láznička



1 kachna

4 jablíčka

sůl

kmín

1 balení tuřanského zelí

3 cibule

lžíce cukru krystal

sůl

pepř

kmín

2 balení bramborového knedlíku Láznička



Kachnu si rozporcujeme. Na dno plechu nakládáme plátky jablíček a na ně položíme kachní kusy, osolené, opepřené a okmínované. Mírně podlijeme vodou a pečeme zakryté kolem 2 hodin mírně. Průběžně políváme výpekem. Nakonec odkryjeme a dopečeme do zlatova. V hrnci na trošce oleje orestujeme cibuli, přidáme kukr krystal a ještě chvilku restujeme. Pak přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a opepříme. Restujeme takto, za stálého míchání ještě několik minut. Podáváme s výborným bramborovým knedlíkem Láznička, připraveném dle návodu.



Fotografie a recept: Romana Langerová

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila zajímavý recept Romany Langerové. A podle fotografie autorky receptu to vypadá vskutku báječně!

Ingredience:
– 1 kachna
– 4 jablíčka
– sůl, kmín, pepř
– 1 balení tuřanského zelí
– 3 cibule
– lžíce cukru krystal
– 2 balení bramborového knedlíku Láznička

 

Příprava:
Kachnu si rozporcujeme.
Na dno plechu nakládáme plátky jablíček a na ně položíme kachní kusy, osolené, opepřené a okmínované. Mírně podlijeme vodou a pečeme zakryté kolem 2 hodin mírně. Průběžně políváme výpekem. Nakonec odkryjeme a dopečeme do zlatova. V hrnci na trošce oleje orestujeme cibuli, přidáme cukr krystal a ještě chvilku restujeme. Pak přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a opepříme. Restujeme takto, za stálého míchání ještě několik minut. Podáváme s výborným bramborovým knedlíkem Láznička, připraveném dle návodu.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.