Pražské recepty

Pracny – vánoční cukroví, které je třeba hlídat

3. 12. 2015 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

K oblíbenému vánočnímu cukroví patří jistě i medvědí tlapky, jinak též zvané pracny. Jelikož by se měly nechat dobře uležet, je možná nejvyšší čas s nimi začít. Receptů na pracny je celá řada, tento je však prověřen mnoha generacemi mlsných jazýčků.

Ingredience:
– 700 g výběrové polohrubé mouky
– 500 g moučkového cukru
– 100 g kvalitního kakaa
– 520 g másla
– 250 g mletých vlašských ořechů
– špetka práškové skořice, mletého hřebíčku a mletého nového koření
– troška citronové kůry
– moučkový cukr s vanilkou na posypání
– troška sádla na vymazání formiček
(uvedená množství jsou tak na šest plechů)

Příprava:

Na válu si pořádně promícháme všechny sypké ingredience a pak přes hrubé struhadlo propasírujeme máslo a přes jemné citronovou kůru. Rukama směs pořádně prohněteme a vyválíme dva bochánky těsta. To je vhodné nechat pořádně uležet (odpočinout) v nízké teplotě (klidně i 48 hodin při teplotách 4 – 7 stupňů – lednička či zápraží).

Před vlastním pečením si rozehřejeme troubu na 160 stupňů Celsia a pustíme se, nejlépe se štětečkem či mašlovačkou, do lehkého vytření formiček rozpuštěným sádlem. Z těsta si uděláme kuličky, které pak ve formičkách vymáčkneme do stran. Formičky položíme těstem navrch na plech a dáme do trouby. V mírném žáru pečeme asi 20 minut. Po vyndání plechu hned pracny z formiček opatrně vyklepeme a posypeme (nejlépe z cukřenky) moučkovým cukrem. Takto připravené pracny je dobré nechat odležet v chladnu, aby mírně natáhly vlhkost a změkly. Nelépe ve vrstvách (lze oddělovat ubrousky) v papírové krabici. Krabice pečlivě hlídáme před dědečky a ostatními členy rodiny, aby na Štědrý den vůbec něco zbylo…