Pražské recepty

S kaprem na Vánoce se dá i experimentovat

22. 12. 2015 kapr

Klasika je klasika, ale někteří lidé si rádi štědrovečerní posezení osvěží novým pokrmem. Právě pro ně jsme připravili tip na dvě polévky a dva zajímavé kapří recepty. Obrázek ale necháváme klasický, tedy než šupináč či naháč začne tušit, že bude zle.

Pečený kapří filet s ořechy a salátem 

Ingredience
1 kapří filet (cca 800 g), 2 lžíce nasekaných bylinek – rozmarýn, oregano a petrželka, 2 stroužky česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g másla, 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů,
sůl, pepř. Salát: 1 kg salátových brambor, 2 jarní cibulky, 2 lžíce kaparů, 2 lžíce zastudena lisovaného slunečnicového oleje, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř
Postup přípravy
Kapra zbavíme šupin buď prsty proti směru růstu, nebo pomocí speciálního nože. Pečlivě a opatrně odkrojíme z ryby také všechny ploutve a ocas. Odřízneme žábry a celý filet nařežeme příčnými řezy vzdálenými asi 1,5 cm od sebe. Rybu položíme na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů. Osolíme ji a opepříme a maso posypeme nasekanými bylinkami a česnekem. Pokapeme citronovou šťávou a poklademe máslem. Nakonec zasypeme ořechy a pečeme při teplotě 180 °C 30 minut. Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulky omyjeme, vodu setřepeme. Ještě horké brambory promícháme s nasekanou cibulkou a kapary. Olej našleháme s octem a vmícháme do salátu. Ten podle chuti osolíme a opepříme a podáváme s rybou.

Hustá rybí polévka

Ingredience
400 g rybího ořezu (kostra, ocas, hlava bez očí), 400 g kořenové zeleniny, 2 bobkové listy, 1 malá oloupaná cibule, 4 kuličky černého pepře, 4 kuličky nového koření, 1800 ml vody. K dohotovení: 1 a 1/2 lžíce másla, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, 1 bageta nakrájená na plátky nebo kostičky, 2 lžíce najemno nasekané petrželky, sůl, mletý bílý pepř
Postup přípravy
Omytý rybí ořez dáme do hrnce spolu s očištěnou kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel), přidáme cibuli, koření, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Svrchu sebereme pěnu, nemícháme a na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Poté vyndáme část mrkve, celeru a petržele a vývar vaříme dále asi hodinu.
V pánvi rozehřejeme máslo, poprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. Rybí vývar scedíme. Kapří maso obereme a dáme stranou. Do kastrolu přendáme jíšku, kterou prošleháme s 1200 ml vývaru, a vaříme dále asi 25 minut. Polévku často mícháme. Zahuštěný vývar osolíme a opepříme. Uvařenou zeleninu, kterou jsme měli stranou, nakrájíme na kousky a spolu s kapřím masem vložíme prohřát do polévky. Plátky nebo kostičky pečiva nasucho opečeme v troubě nebo na kousku másla v pánvi. Polévku podáváme s opečenou bagetou a sypeme petrželkou.

Rybí vývar s knedlíčky

Ingredience
2 hlavy z kapra + odřezky, 300 g kapra z ocasní části, celý černý pepř, nové koření, sůl 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 mrkve, 1 petržel, 2 lžíce másla, plocholistá petržel. Knedlíčky: 3–4 lžíce strouhanky, 50 ml plnotučného mléka, 1 lžíce másla, 1 žloutek, sůl a pepř, muškátový květ.
Postup přípravy
Hlavy bez skřelí, odřezky a kousek kapra z ocasní části zalijte vodou. Přidejte koření v čajovém sítku. Osolte a vařte asi 30 minut. Zeleninu nakrájejte a osmažte na másle, přelijte scezeným vývarem a uvařte doměkka. Mezitím připravte knedlíčky. Strouhanku zalijte mlékem. Máslo smíchejte s obraným rybím masem, které se vařilo ve vývaru, žloutkem a kořením. Vmíchejte nasáklou strouhanku a tvořte knedlíčky. Pět minut před dovařením polévky je přidejte do hrnce a uvařte. Do polévky vložte zbývající uvařené maso a petržel.

Smažený kapr s mandlemi

Ingredience
1 středně velký kapr, sůl, olej na smažení, 3 větší vejce, 4 lžíce hladké mouky, 1,5 hrnku strouhanky, 70 g mandlových lupínků
Postup přípravy
Kapra naporcujte, jak máte rádi – na podkovy nebo filety. Ty osušte a osolte. V hrnci rozehřejte olej na smažení (ne slunečnicový, ten se rychle přepaluje!), plotýnka sporáku by měla být nastavená na středním stupni. V hlubokém talíři rozšlehejte vajíčka s hladkou moukou na hustější těstíčko. V druhém talíři smíchejte strouhanku a v dlani lehce podrcené mandlové lupínky. Jednotlivé porce kapra obalte ve vajíčku, pak v mandlové strouhance a vložte do horkého oleje. Pomalu smažte dozlatova.

Uvedené recepty nám doporučil Svět rybaření