Pražské recepty

Segedínský guláš s kynutým knedlíkem

29. 1. 2017 Recepty s knedlíky: Segedínský guláš



700g vepřové krkovice ( plecka)

4 cibule

sádlo sůl

pepř

kmín drcený

červená mletá paprika

guláš krém

bobkový list

kysané zelí

2 brambory



Omyté maso nakrájíme na větší kostky. Cibuli orestujeme na sádle do zlatova, přidáme maso ,restujeme, dokud nepustí šťávu, přidáme koření a sůl a na staženém plameni rychle mícháme, aby se nepřipálila paprika. Podlijeme vodou či vývarem a dusíme, nebo pečeme v troubě do polo měkka. pak přidáme kysané zelí a dovaříme do měkka. Zahustíme strouhaným bramborem, popřípadě přisladíme, dochutíme a chvilku za stálého míchání dovaříme. Podáváme s domácím knedlíkem kynutým, nebo s výborným houskovým knedlíkem od Lázničky.



Fotografie a recept: Romana Langerová

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila další zajímavý recept Romany Langerové. Autorka si své recepty i sama fotí, takže můžete potom svůj výtvor i porovnat. Ale dost řečí a chutě do díla!

Ingredience:
– 700g vepřové krkovice (plecka)
– 4 cibule
– sádlo
– sůl
– pepř
– kmín drcený
– červená mletá paprika
– guláš krém
– kysané zelí
– bobkový list
– 2 brambory

Příprava:
Omyté maso
nakrájíme na větší kostky. Cibuli orestujeme na sádle do zlatova, přidáme maso, restujeme, dokud nepustí šťávu, přidáme koření a sůl a na staženém plameni rychle mícháme, aby se nepřipálila paprika. Podlijeme vodou či vývarem a dusíme, nebo pečeme v troubě do polo měkka. Pak přidáme kysané zelí a dovaříme do měkka. Zahustíme strouhaným bramborem, popřípadě přisladíme, dochutíme a chvilku za stálého míchání dovaříme. Podáváme s domácím knedlíkem kynutým, nebo s výborným houskovým knedlíkem od Lázničky.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.