Pražské recepty

Vánoční perníčky mohou sloužit i jako ozdoby či P.F.

14. 12. 2015 Perníčky tetičky Daničky od Černého Mostu 001

Ingredience:
Těsto:
– 900 g hladké mouky
– 100 g hrubé mouky
– 300 g cukru (krupice)
– 200 g medu
– 4 celá vejce + 1 na potření
– 130 g másla
– 15 g jedlé sody
– 6 drcených hřebíčků
– 1 lžíce tlučeného badyánu
– 1 lžíce skořice
– 1 lžíce kakaa
(uvedená množství jsou asi na 10 plechů)

Poleva:
– 200 g moučkového cukru
– šťáva z 1 citronu

Perníčky tetičky Daničky od Černého Mostu 002 Perníčky tetičky Daničky od Černého Mostu 003Příprava:
Na mírném ohni si rozpustíme v nepřilnavé nádobě máslo, cukr a med a po vychladnutí hmoty zamícháme vejce. Pak přidáme obě smíchané mouky se sodou, skořicí, kakaem, hřebíčkem a badyánem. Vzniklé těsto dobře prohněteme a necháme v chladnu déle odpočinout. Pak těsto vyválíme na 5-7 mm a pomocí formiček vykrajujeme. Vykrojené perníčky dáváme na pečící papír na plechy. Ty pak pečeme v předehřáté troubě na cca 160 stupňů Celsia po dobu 10 (maximálně 15) minut. Po vyjmutí z trouby perníčky ještě za tepla potíráme rozšlehaným vajíčkem. Již vychladlé perníčky pak zdobíme pomocí cukrářské pistole a necháme polevu zaschnout.
Cukrářskou pistoli lze nahradit i silnějším igelitovým pytlíkem s malinkou dírkou od špendlíku, stejně tak, jako bílou polevu můžeme barvit potravinářskými barvivy. Velmi hezké jsou pak třeba P.F. v podobě prasátek, ryb nebo podkoviček pro štěstí či stromečky, které se dají použít i jako ozdobičky.