Pražské recepty

Vepřová plec na víně s lahůdkovou cibulkou

24. 3. 2017 Vepøová plec na vínì s lahùdkovým houskovým knedlíkem

Recepty s knedlíky: Vepøová plec na vínì, houskový knedlík s lahùdkovou cibulkou

Pro ètyøi osoby: 600 gramù vepøové plece (mùže být i krkovice)
1 vìtší mrkev
1 petržel
1/6 vìtšího celeru
2 menší cibule
1 lžíce rajského protlaku
250 ml èerveného vína
100 gramù slaniny
vývar
nové koøení, bobkový list, celý pepø, tymián, jalovec, cukr, sùl, ocet
2 lžíce sádla
perník na zahuštìní
Na knedlíky: 350 gramù hrubé mouky
2 žemle
200 ml mléka (dle potøeby)
1 vejce
sùl, cukr
2 hrsti sekané natì z lahùdkové cibulky
Postup: Maso nakrájené na kostky osolíme, opepøíme, zeleninu nakrájíme na vìtší kousky stejnì jako slaninu, cibuli nasekáme na drobno.
V hrnci se silným dnem rozpálíme sádlo, pøidáme slaninu, kterou vyškvaøíme, pak zeleninu, cukr, ocet, po chvíli cibuli. Vše restujeme do zlatova. Pak vložíme maso, zarestujeme, dáme protlak a po chvíli èervené víno, vývar a koøení. Zvolna dusíme do mìkka. Na závìr zahustíme perníkem.
Knedlíky: Do prosáté mouky nadrobíme droždí, pøidáme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka. Když vzejde kvásek, pøidáme ostatní suroviny(mléko, vejce, sùl), nakonec pokrájené žemle a posekanou cibulovou na. Prohnìteme, necháme vykynout a pak tvoøíme kulaté knedlíky o prùmìru asi deset centimetrù. Necháme odpoèinout a pak zavaøujeme ve osolené vroucí vodì 10-12 minut.

Fotografie a recept: Hana Trnková

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept jejich „dvorní dodavatelky“ Hany Trnkové, která je i autorkou fotografie. Recept je kompletní, takže zkušenější mohou s chutí do toho…

Ingredience:
(pro čtyři osoby)
– 600 gramů vepřové plece (může být i krkovice)
– 1 větší mrkev
– 1 petržel
– 1/6 většího celeru
– 2 menší cibule
– 1 lžíce rajského protlaku
– 250 ml červeného vína
– 100 gramů slaniny
– vývar
– nové koření, bobkový list, celý pepř, tymián, jalovec, cukr, sůl, ocet
– 2 lžíce sádla
– perník na zahuštění
Na knedlíky:
– 350 gramů hrubé mouky
– 2 žemle
– 200 ml mléka (dle potřeby)
– 1 vejce
– sůl, cukr
– 2 hrsti sekané natě z lahůdkové cibulky

Příprava:
Maso nakrájené na kostky
osolíme, opepříme, zeleninu nakrájíme na větší kousky stejně jako slaninu, cibuli nasekáme na drobno.
V hrnci se silným dnem rozpálíme sádlo, přidáme slaninu, kterou vyškvaříme, pak zeleninu, cukr, ocet, po chvíli cibuli. Vše restujeme do zlatova. Pak vložíme maso, orestujeme, dáme protlak a po chvíli červené víno, vývar a koření. Zvolna dusíme do měkka. Na závěr zahustíme perníkem.
Knedlíky: Do proseté mouky nadrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka. Když vzejde kvásek, přidáme ostatní suroviny (mléko, vejce, sůl), nakonec pokrájené žemle a posekanou cibulovou nať. Prohněteme, necháme vykynout a pak tvoříme kulaté knedlíky o průměru asi deset centimetrů. Necháme odpočinout a pak zavařujeme ve osolené vroucí vodě 10-12 minut.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.