Pražské recepty

Zapečená kolínka po mexicku

11. 8. 2015 Zapečená kolínka po mexicku

Čas léta, prázdnin a dovolených je časem, kdy se dá leccos vyzkoušet. Tak se nebojte experimentovat. Nemusíme přece mít všechno v rubrice opravdu pražské… A už podle složení se dá tušit, že tento recept bude stát za to.

Ingredience:
– 1/2 kg vařených těstovin (nejlepší jsou mini kolínka vařená al dente)
– 4 lžíce másla
– 1 šálek zmrazené kukuřice (polozmrazené)
– 1 střední cibule, nakrájená na kostky (cca půl centimetru)
– 1 nakrájená červená paprika bez semínek (cca půl centimetru)
– 4 stroužky oloupaného a rozetřeného česneku
– 1 lžíce plus 1 kávová lžička košer soli
– 2 lžičky kmínu
– 2 lžičky chilli prášku
– 1/2 lžičky kajenského pepře
– 1/4 šálku hladké mouky
– 4 šálky studeného mléka
– 2 šálky strouhaného sýru čedar
– 1 šálek strouhaného sýru Monterey Jack (polotvrdý sýr)
– 1/2 šálek jarní cibulky (nadrobno)
– 1 lžička čerstvě mletého černého pepře

– 1/2 šálku strouhanky na zapékání
– 1/2 šálku nastrouhaného sýru na ozdobu
– 1/4 šálku sekaného koriandru na ozdobu
– 1/4 šálku rozemletých, nakládaných jalapeňos na ozdobu

Postup přípravy:
Předehřejte troubu na180 stupňů.
Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte kukuřici, cibuli, papriky, česnek a 1 lžičku soli a smažte na středně vysoké teplotě 6 – 8 minut. Až cibule zesklovatí, přidejte kmín, chilli prášek, kajenský pepř a mouku a nepřetržitě míchejte dřevěnou vařečkou, dokud nevytvoříte jíšku (asi 3-4 min.). Za stálého míchání postupně přilévejte studené mléko, až je směs hladká.
Vařte přibližně 8 až 10 min. Na středním ohni, dokud směs nezačne houstnout. Pak snižte teplotu na středně nízkou a vmíchejte sýry čedar a Monterey Jack. Opět ohřívejte (asi 4 minuty), až docílíte hladké a krémovité konzistence. Poté přidejte jarní cibulku, pepř a kolínka a dobře promíchejte.
Nalijte do skleněné zapékací misky, posypte rovnoměrně strouhankou a zakryjte alobalem. Nechte péct 20 minut, pak sundejte folii a pečte dalších 10 až 15 minut, dokud není kůrka zlatohnědá a sýr bublá. Vyndejte z trouby a nechte odpočívat 8 až 10 minut.
Ozdobte strouhaným sýrem, jalapeňos papričkami a koriandrem. Podávejte ihned.

3/4/07 Guy Fieri Scott Brinegar/©2007 Food NetworkMexická kuchyně snadno a rychle! Lahůdkový recept je od amerického šéfkuchaře a moderátora Guye Feiriho z pořadu Malá bistra u silnice, který běží na TV kanálu Food Network. Celosvětově oblíbená stanice o jídle, vaření a životním stylu nově vysílá od 1. září 2015 také v češtině.