Pražské recepty

Beránek k Velikonocím bezesporu patří

20. 3. 2016 Velikonoční beránek dle babičky Janičky

Ingredience:
– 5 vajec
– 250 g cukr písek
– 200 g mouka polohrubá
– hrst mletých vlašských ořechů
– vanilkový cukr
– citronová kůra (z čtvrtky jednoho citronu)
– máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
– pár kousků hřebíčku na oči a čumáček
(uvedené množství je pro cca 1 litr těsta, počty a váhy si podle objemu vaší formy přizpůsobte)

Příprava:

Z bílků našleháme tuhý sníh, přidáme cukr a žloutky, opět šleháme. Do našlehané hmoty přisypeme mouku a oříšky, zlehka promícháme, dodáme citronovou kůru a těstem naplníme formu – asi 1 cm pod okraj. Pečeme ve vyhřáté troubě (180°) zhruba 45 minut. Potom opatrně beránka vyklopíme a pocukrujeme a ozdobíme.
A rada na závěr, formu musíme mít opravdu bezvadně vymazanou a vysypanou, jinak budeme mít místo beránka trhanec.