Pražské recepty

Bramborová roláda se dvěma náplněmi

17. 12. 2016 Recepty s knedlíky: Bramborová roláda se dvěma náplněmi, špenát



Pro čtyři osoby: 800 gramů brambor

1 vejce

250 gramů dětské krupičky

1 lžíce solamylu

trochu mléka

špetku soli

250 gramů anglické slaniny

250 gramů kysaného zelí

4 cibule

1 špenátový protlak

2 stroužky česneku

sádlo dle potřeby

50 cl 30% smetany

Postup: Brambory uvaříme nepříliš do měkka ve slupce den předem, pak je oloupeme, nastrouháme, smícháme s krupičkou, solí, solamylem, vejcem a v případě potřeby trochou mléka, vypracujeme těsto, které si rozdělíme na dvě části. Ty rozválíme do obdélníku silného asi centimetr. Na jeden plát vyskládáme anglickou slaninu, na druhý kysané zelí, které jsme propláchli, zbavili vody a prosladili. Rolády zavineme a vaříme v páře 30 minut.

Do kastrolu dáme sádlo, přidáme cibuli, necháme zesklovatět, pak povolený špenát /lze i z čerstvého, pokud máme/, podusíme, dochutíme solí, pepřem, česnekem, zahustíme trochou solamylu, který jsme si rozpustili ve vodě, zjemníme smetanou a již nevaříme. Zdobíme smaženou cibulkou, kterou jsme připravili na sádle.

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept na další dobrůtku, kterou je dobré vyzkoušet. Níže uvedená množství jsou pro čtyři osoby. Takže s chutí do toho…

Ingredience:
– 800 gramů brambor
– 1 vejce
– 250 gramů dětské krupičky
– 1 lžíce solamylu
– trochu mléka
– špetku soli
– 250 gramů anglické slaniny
– 250 gramů kysaného zelí
– 4 cibule
– 1 špenátový protlak
– 2 stroužky česneku
– sádlo dle potřeby
– 50 cl 30% smetany

Příprava:
Brambory uvaříme
nepříliš do měkka ve slupce den předem, pak je oloupeme, nastrouháme, smícháme s krupičkou, solí, solamylem, vejcem a v případě potřeby trochou mléka, vypracujeme těsto, které si rozdělíme na dvě části. Ty rozválíme do obdélníku silného asi centimetr. Na jeden plát vyskládáme anglickou slaninu, na druhý kysané zelí, které jsme propláchli, zbavili vody a prosladili. Rolády zavineme a vaříme v páře 30 minut.
Do kastrolu dáme sádlo, přidáme cibuli, necháme zesklovatět, pak povolený špenát /lze i z čerstvého, pokud máme/, podusíme, dochutíme solí, pepřem, česnekem, zahustíme trochou solamylu, který jsme si rozpustili ve vodě, zjemníme smetanou a již nevaříme. Zdobíme smaženou cibulkou, kterou jsme připravili na sádle.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.