Pražské recepty

Bramborové šišky s pracharandou

9. 9. 2016 Devatenáctý díl seriálu o knedlících - druhá část, speciality:



Šumavská specialita – bramborové šišky s pracharandou.



Velmi prosté a přitom chutné jídlo.



Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme. Přidáme hrubou mouku a krupici, osolíme, přidáme vejce.

Rukama vypracujeme těsto, z kterého vyválíme dlouhý váleček, odkrajujeme kousky a ty formujeme v dlaních.

Vaříme ve slané vodě cca 10 minut za občasného promíchání, aby se nepřichytily ke dnu.



Servírujeme ihned po uvaření posypané strouhaným perníkem, omaštěné sádlem.

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila zajímavou krajovou specialitu od Šumavy, která je tak trochu na pomezí klasického knedlíku. Nicméně jde o velmi prosté a přitom chutné jídlo. Dnes dokonce vynecháme i ingredience neb návod je jasný a jednoduchý.

Příprava:
Brambory
uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme. Přidáme hrubou mouku a krupici, osolíme, přidáme vejce.
Rukama vypracujeme těsto, z kterého vyválíme dlouhý váleček, odkrajujeme kousky a ty formujeme v dlaních.
Vaříme ve slané vodě cca 10 minut za občasného promíchání, aby se nepřichytily ke dnu.
Servírujeme ihned po uvaření posypané strouhaným perníkem, omaštěné sádlem. No, a pokud chceme užít opravdovou pracharandu, tak vězte, že jde o mleté sušené ovoce, nejčastěji o hrušky.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.