Pražské recepty

Bramborový guláš podle mlsného Maďara

14. 5. 2015 Bramborový guláš podle mlsného Maďara

Ingredience:
– 500 g točeného salámu (možno i koňský či drůbeží)
– 12 ks středně velkých červených brambor
– 3 cibule, napřed nakrájet na čtvrtky a pak na tenké plátky
– 1 stroužek česneku, utřít
– 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
– 2 lžičky červené papriky
– 2 lžíce másla
– olivový olej
– 1,5 šálku kuřecího vývaru
– 1 lžíce nasekané petrželkové natě
– sůl
(Uvedená množství jsou na 4 porce)

Příprava:
Nejprve si nakrájíme salám na malé medailonky a brambory taktéž. Na středně rozpálené nepřilnavé pánvi s jednou lžící oleje necháme salámové kousky oboustranně lehce opéct a z pánve je dáme stranou, olej slijeme. Na stejné pánvi pak rozpustíme máslo a na něm necháme opatrně zesklovatět cibulku, pak přidáme česnek, sůl, pepř i papriku a celé necháme zpěnit a zezlátnout (cca 5 až 7 minut).
Do směsi přidáme kuřecí vývar a nakrájené brambory, které se při míchání snažíme držet dole, aby byly rovnoměrně pokryté směsí a mohly se dobře dusit. Na pánev dáme pokličku ale tak, aby mohly páry unikat, a dusíme při střední teplotě asi 15 minut, občas promícháme. Pak pokličku sundáme a asi dalších 10 minut dusíme, až brambory změknou a omáčka zhoustne.
Ve finále pak přidáme opečený salám a petrželku, dosolíme, můžeme lehce přikápnout olivový olej a dodat špetku pepře. Podáváme hned, nejlépe s čerstvým chlebem.