Pražské recepty

Brusinkový bramborový knedlík

21. 11. 2016 Sto dvanáctý díl seriálu o knedlících: Brusinkový bramborový knedlík



Brambory, krupička, vejce, sušené brusinky, sůl.



Uvařené brambory necháme dobře vychladnout. Nastrouháme najemno, přidáme krupičku, vejce, brusinky, sůl. Dobře promícháme a zpracujeme těsto. Vytvarujeme šišky o průměru cca 6 cm a neprodleně vaříme v páře (20 až 25 minut) nebo v osolené vodě cca 20 minut.



Na ilustrační fotografii s hovězím plátkem a smetanovou omáčkou z výpeku.

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept na zajímavou dobrůtku. S obstaráním surovin by na mnoha tržištích neměl být problém, v nejhorším se dá použít i brusinková konzerva. Takže s chutí do toho…

Ingredience:
– brambory
– krupička
– vejce
– sušené brusinky
– sůl

Příprava:
Uvařené brambory
necháme dobře vychladnout. Nastrouháme najemno, přidáme krupičku, vejce, brusinky, sůl. Dobře promícháme a zpracujeme těsto. Vytvarujeme šišky o průměru cca 6 cm a neprodleně vaříme v páře (20 až 25 minut) nebo v osolené vodě cca 20 minut.
Po dovaření necháme okapat a nejlépe ihned podáváme. Na ilustrační fotografii vidíte tyto knedlíky s hovězím plátkem a smetanovou omáčkou z výpeku.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.