Pražské recepty

Candát na víně a se zeleninou

30. 1. 2016 Candát od Helmovského jezu

Ingredience:
– 4 ks filetů z candáta
– trochu hladké mouky
– 1 ks citronu
– 300 g mrkve
– 1 ks květáku
– 5 lžíce másla
– 1,25 dl bílého vína
– 1 hrnek (cca 2,5 dl) crème fraîche
– 800 g nových brambor
– sůl
– pepř
– petržel (nať)
– olej na smažení
(uvedená množství jsou orientačně pro 4 porce)

Příprava:
Pokud je nám zatěžko si shánět výše zmíněný crème fraîche, tak si ho musíme předem připravit doma. Postup je jednoduchý. Do hrnku 40% smetany vmícháme 1 lžíci podmáslí nebo 2 lžíce kysané smetany (obě suroviny by měly mít pokojovou teplotu). Nejlepší je to připravovat v malé zavařovačce s víčkem, kterou pak protřepeme. Víčko se potom sundá a směs se nechá stát při pokojové teplotě, dokud nezhoustne. Když si crème fraîche připravujeme předem, tak víčko opět vrátíme a necháme zchladit v ledničce, kde vydrží i více dní.
A nyní už k samotnému receptu. Nakrájíme si mrkev a květák na proužky. Zeleninu osmahneme na pánvi na jedné lžíci másla. Přidáme bílé víno a pod pokličkou podusíme asi 10 minut. Ochutíme lehce pepřem a solí a za stálého míchání přidáváme crème fraîche. Na závěr přidáme i trošku na jemno nasekané petrželové nati.
Filety z candáta napřed osušíme, pak je pokapeme citrónem a z obou stran lehce poprášíme moukou. Pak je opatrně osmažíme na oleji a do podávání udržujeme teplé.
Nové brambory pečlivě omyjeme a uvaříme ve slupce do měkka. Po uvaření je neloupeme, jen rozčtvrtíme a hned servírujeme. Na talíři se na ně přidá lžíce másla, posypou se solí a přizdobí petrželkou. K candátu se hodí suché bílé víno.