Pražské recepty

Čtení na léto aneb Zelená kuchyně pro každý den

23. 6. 2015 1500019-Synergie-Zelena kucharka pro kazdy den-obalka BC.indd

Dovolená či prázdniny nám již hlasitě klepou na dveře a řada dam (ale i mužů) zvažuje, co za čtivo si přibalit na chatu, chalupu i na cesty s sebou. Když si odmyslíme potravu duchovní, tak nezbytná je i ta normální. A tak vám přinášíme tip na „zelenou kuchařku“ ve které jsou recepty sestavené tak, abyste si mohli dopřát zeleninu v každém jídle.

Chcete jíst více zeleniny, ale saláty se vám už přejedly? Anebo nevíte, jak připravit chutná a originální zeleninová jídla? Pak vás určitě zaujme další novinka vydavatelství Synergie Publishing – kuchařka Zelená kuchyně pro každý den. Tato skvělá a užitečná kniha představuje tradiční i netradiční, chutná, jednoduchá a hlavně zdravá zeleninová jídla od snídaně až po dezert. Protože i ze zeleniny je možné vykouzlit mnoho sladkých a zároveň zdravých dobrot.

4_kari daal s mangolem str 887_salat ze 4 surovin str 91Jíst zelenou zeleninu má dost dobrých důvodů. Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a enzymů je pro lidské zdraví velmi prospěšná, obsahuje množství chlorofylu, alkalizuje organismus a pomáhá jeho přirozené detoxikaci. Lékařské výzkumy ukazují, že konzumace zelených plodů i listů výrazně přispívá ke snižování obezity a cukrovky a má také příznivé účinky v prevenci proti rakovině.

2_Muffiny z kukuricne mouky strana 36 3_Cajotove ceviche strana 57Autorka Jessika Nadel nabízí více než 100 lahodných „zelených receptů“, které mohou zachutnat každému – včetně celiaků, protože mnohé z nich jsou zároveň bezlepkové. Představuje jídla z pozapomenutých druhů zeleniny, jako jsou řepák, potočnice nebo listy pampelišky, ale zároveň i pokrmy ze známé zelené zeleniny, která je k mání v každém supermarketu, bioobchodě nebo i na vlastní zahrádce ze špenátu, brokolice, kapusty či cukety. Díky Zelené kuchyni pro každý den dostanete chuť třeba na lahodné kari s červenou čočkou a mangoldem, špenátovo-houbovou galettu či marocký tažin s meruňkovým kuskusem. A nad sladkým salátem z kadeřávku s ovocem a čokoládovou omáčkou se vám budou doslova sbíhat sliny. Stejně tak jako nad čokoládovým dortem s lískovými oříšky a avokádem.

Jessika Nadel

Jessika Nadel

„Dny nudného vařeného zelí a brokolice jsou dávno pryč. Zbavte se stereotypu! S pomocí této knihy zjistíte, jak jednoduchá a lahodná dokážou být jídla podle zdravých receptů. Opravdu si můžete udělat vlastní zákusek z listů řepy a pochutnat si na něm. Takže na vaše zdraví!,“ vybízí čtenáře autorka knihy, která sama jako dítě zeleninu moc nejedla. Svět zeleninových delikates začala s láskou objevovat až mnohem později, kdy se sama pustila do napínavého a tvůrčího vaření.
Jessika Nadel vaří nejraději ze zdravých místních rostlinných surovin. Autorka řady knih a kuchařských blogů vlastní a provozuje pekárnu, která se zaměřuje na přírodní organické a veganské potraviny. Žije a pracuje v Ontariu v Kanadě a své rostlinné recepty zkouší ráda na své rodině i na hostech během nedělních „testovacích“ večeří.

Zelená kuchyně pro každý den, Jessika Nadel. Z anglického originálu Greens přeložila Denisa Štrbová, 176 stran, cena 399,- Kč. Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE – www.synergiepublishing.com .

8_spenaatovo-houbovaa galetta str 1411500019-Synergie-Zelena kucharka pro kazdy den-obalka BC.indd9_Coko dort s liskovymi orisky a avokadem 148