Pražské recepty

Grilovací sezóna již opravdu začíná

28. 5. 2015 Grilovací sezóna již opravdu začíná

Doufejme, že teplé podvečery se k nám s koncem května a začátkem června konečně vrátí natrvalo a malé i větší grilování nebude problémem. Dnes vám proto přinášíme jednoduchý recept, kdy grilování zvládnou i úplní začátečníci.

Ingredience:
– 600 g kuřecích prsou (nejlépe chlazená)
– 2 lžíce olivového oleje
– 1/2 lžičky od každého z těchto koření: sušený tymián, rozmarýn a sušený česnek (prášek)
– 1/2 lžičky mořské soli
– 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
(uvedená množství jsou pro cca 4 porce)

Příprava:
Kuřecí prsa rozřízneme podélně na poloviny na dva tenké plátky. Pak je opatrně mírně rozmáčkneme paličkou na maso (nenaklepávat). Ve středně velké misce rozšleháme spolu olivový olej a koření. Plátky prsíček vidličku několikrát důkladně protáhneme marinádou. Pak je do směsi naklademe tak, aby byla pod olejem misku těsně uzavřeme (čím méně vzduchu pod uzávěrem, tím lépe). V chladnu je pak necháme marinovat nejméně jednu hodinu nebo lépe, třeba v chladničce přes noc.
Při vlastní přípravě si předehřejte gril na středně vysokou teplotu a grilujeme 2 až 3 minuty po obou stranách, dokud nejsou prsíčka propečené. Podáváme ihned a přílohu necháme zcela na vás.
Jen pár upozornění. Grilovat by se mělo nad žhavým uhlím, nikoliv nad plamenem. Než budete plátky na rošt grilu pokládat, je dobré je nechat od oleje mírně okapat, aby se vám od žhavého uhlí nevznítil. Možností je i použití odkapávací misky, což jedni doporučují, jiní zase odsuzují. Pokud budete mít pocit, že je maso příliš suché, můžete je na grilu ještě mírně mašlovačkou či štětečkem olejem z misky potřít.