Pražské recepty

Hovězí guláš na černém pivu

24. 1. 2016 Platnéřský pivní guláš od valonského pasíře

Ingredience:
– 1 kg hovězí kližky
– sůl a čerstvě mletý černý pepř
– 4 lžíce másla
– 2 velké cibule
– 2 lžíce hladké mouky
– 4 dl hovězího vývaru
– půllitr černého vícestupňového piva
– 3 snítky čerstvého tymiánu
– 2 bobkové listy
– 1 lžíce hořčice
– 1 lžíce hnědého cukru
(uvedené množství je pro 4 větší porce)

 

Příprava:

Hovězí kližku nakrájejte na větší „hranolky“ a osušte (třeba papírovou utěrkou), pak osolte a opepřete. Na sporáku v hlubokém hrnci s těžkým dnem rozpalte 2 lžíce másla a postupně na něm osmahněte po všech stranách maso až zhnědne. Osmahnuté kousky masa dejte do samostatné misky.
Do hrnce přidejte další dvě lžíce másla, mírně snižte teplotu a přidejte obě nakrájené cibule a trošku soli. Cibuli opečte (do zlatova) a přidejte za stálého míchání mouku a povařte, až zhnědne i mouka. Pak se do směsi přidá vývar, pivo, tymián a bobkový list a vařečkou zkontrolujeme, aby se nám něco nepřilepilo na dno. Nyní již můžeme přidat osmahnuté maso z misky a dopepřit a dosolit podle chuti. Pak směs přivedeme za míchání k varu a teplotu razantně snížíme. Za nižší teploty guláš vaříme 2 až 3 hodiny (až začne být maso při koštu z vidličky měkké). Občas doporučujeme zamíchat, aby se nic nelepilo na dno hrnce. Asi půl hodiny před dokončením vaření (po změknutí masa) přidáme hořčici a hnědý cukr a dokořeníme dle chuti. Před podáváním odstraníme bobkový list i tymián.
Jako vhodná příloha jsou doporučeny brambory a k zapití samozřejmě pivo.

Poznámka: Guláš by měl mít ve finále sladkokyselou chuť. V některých variantách se tak může nahradit cukr rajčatovým protlakem a může se použít jablečný ocet místo hořčice. Jako náhrada mouky se může použít nadrolený chleba.