Pražské recepty

Hovězí krk po myslivecku

10. 6. 2016 Hovězí krk po myslivecku

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept jejich „dvorní dodavatelky“ Hany Trnkové.

Ingredience:
– 800 gramů hovězího krku (pro čtyři osoby)
– 3 cibule
– 500 gramů čerstvých lesních hub (dvě hrsti sušených)
– 4 jalovčinky
– 4 kuličky nového koření
– sůl, pepř, drcený kmín,
– 150 gramů slaniny
– 50 ml ginu nebo borovičky
– vývar (nejlépe zvěřinový)
– 2 lžíce sádla
– 2 knedlíky (karlovarský LÁZNIČKA)

Příprava:
Maso protkneme částí slaniny, osolíme, opepříme a svážeme provázkem, aby drželo tvar. Na sádlo dáme vyškvařit zbylou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, restujeme dotmava, pak přisypeme koření včetně drcených jalovčinek, přilijeme gin, do základu dáme maso, mírně podlijeme a vydusíme do tuku. Pak znovu podlijeme vývarem a dusíme zvolna do měkka. Když je maso měkké, přidáme houby a dusíme ještě dvacet minut (sušené musíme předem namočit). Nakrájené maso podáváme s karlovarským knedlíkem LÁZNIČKA připraveným dle návodu v páře.

A proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
knedlíky láznička logoMottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.