Pražské recepty

Hruškový ovocný knedlík kynutý

1. 10. 2016 Sto osmý díl seriálu o knedlících: Hruškový ovocný knedlík kynutý



Pšeničná mouka, hrušky, mléko, vejce, droždí, cukr, sůl.



Hrušky omyjeme, usušíme a nakrájíme na kostičky. Velikost kostiček volíme podle ovoce.

Droždí rozdrobíme do mouky, přidáme trochu cukru, mléko, vejce a špetku soli. Vypracujeme vláčné hladké těsto a necháme krátce vykynout. Z oddělených kousků těsta vytvarujeme mističku a plníme připravenými kostičkami hrušky. Zabalíme a dotvarujeme dokulata. Připravené knedlíky necháme 15 minut kynout v teple.



Vaříme v páře nebo ve vodě cca 15 minut.



Podávat je možné v mnoha úpravách. Na ilustrační fotografii jsme použili zakysanou smetanu s nastrouhanými hruškami poprášenou moučkovým cukrem a skořicí.

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept na další sezonní mňamku. Slušně se již rozeběhla sezóna hrušek všech možných barev a tvarů, které se lehko dají sehnat na mnoha tržištích v centru i na dalších místech po celé Praze. S obstaráním surovin by tedy neměl být problém. Takže s chutí do toho…

Ingredience:
– pšeničná mouka
– hrušky
– mléko
– vejce
– droždí
– cukr
– sůl
– přílohy  při servírování jako třeba zakysaná smetana, moučkový cukr, skořice apod.

Příprava:
Hrušky omyjeme,
usušíme a nakrájíme na kostičky. Velikost kostiček volíme podle ovoce.
Droždí rozdrobíme do mouky, přidáme trochu cukru, mléko, vejce a špetku soli. Vypracujeme vláčné hladké těsto a necháme krátce vykynout. Z oddělených kousků těsta vytvarujeme mističku a plníme připravenými kostičkami hrušky. Zabalíme a dotvarujeme dokulata. Připravené knedlíky necháme 15 minut kynout v teple.
Vaříme v páře nebo ve vodě cca 15 minut.
Podávat je možné v mnoha úpravách. Na ilustrační fotografii byla použita zakysaná smetana s nastrouhanými hruškami, poprášenou moučkovým cukrem a skořicí.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.