Pražské recepty

Jahodové knedlíky Láznička s omáčkou z čerstvých jahod

24. 6. 2016 20160607_tm_47-jahodove-knedliky-laznicka-se-studenou-omackou

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept jejich „dvorní dodavatelky“ Hany Trnkové. Je ale potřeba trošku pospíchat.

Od „Lázničků“ nám totiž napsali: „Jako každý rok, i letos nabízíme v sezóně čerstvých českých jahod jahodové knedlíky, které jsou velmi chutné a v minulých letech si získaly značnou oblibu. Nabídka je časově omezená na dobu sklizně jahod, tj. typicky se jedná o cca 6 týdnů počínaje od začátku června. Jahody na knedlíky nakupujeme přímo z pole, takže jsou čerstvé a vyzrálé.“

Ingredience:
– 2 balení jahodových knedlíků LÁZNIČKA (pro dvě osoby)
– 15 čerstvých jahod
– 100 gramů tvrdého tvarohu
– 50 gramů másla
– moučkový cukr
– vanilkový cukr
– zakysaná smetana
– čerstvá máta

Příprava:
Jahody omyjeme, nakrájíme a rozmixujeme (část si necháme na ozdobu), přidáme moučkový a vanilkový cukr. Knedlíky připravíme v páře dle návodu. Zakysanou smetanu dochutíme moučkovým cukrem. Na dno talíře nalijeme studenou omáčku, přidáme knedlíky, ozdobíme zakysanou smetanou, posypeme tvarohem a moučkovým cukrem, pak polijeme máslem a ozdobíme snítkou máty.

20141113_knedliky-pro-web-021A proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
knedlíky láznička logoMottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.