Pražské recepty

Jarní pochoutka – Velikonoční hlavička

26. 3. 2016 hlavička velikonoční 001

Ingredience:
– 10 ks pečiva
– 400 g uzeného masa
– 300 ml masového vývaru
– 200 ml mléka
– 10 vajec
– 3 plné hrsti mladých kopřiv
– na špičku nože muškátového květu
– mletý pepř, sůl
– máslo na vymazání pekáče a strouhanku na vysypání
(alternativně lze místo kopřiv použít „něco zeleného“ – petržel, polníček aj., ale není to ono)

Příprava:
Nejprve uvaříme uzené maso a prochladlé pokrájíme na malé kostičky. Pečivo také pokrájíme na drobné kousky a polijeme vývarem z masa a mlékem, do kterého jsme rozšlehali žloutky. Necháme pečivo zvlhnout a přimícháme maso a na drobno nakrájené kopřivy (doporučujeme řešit v rukavicích), opepříme, osolíme, přidáme muškátový květ a nakonec tuhý sníh (bílky na něj nám zbyly po oddělení žloutků). Pečeme asi 25 minut ve vyhřáté troubě na 170° Celsia.