Koprová omáčka s pošírovaným vejcem
24. 2. 2017
Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept jejich „dvorní dodavatelky“ Hany Trnkové, která si své dobroty i sama fotí.
Ingredience:
(pro čtyři osoby)
– 6 vajec
– 2 menší cibule
– 250 ml smetany na šlehání
– 100 ml sterilovaného kopru
– 3 lžíce másla
– 2 lžíce hladké mouky
– cukr, sůl, pepř
– ocet
– hovězí vývar (bujón)
Na knedlíky pak:
– 500 gramů hrubé mouky
– 2 žemle
– 300 ml mléka
– 20 gramů droždí
– špetku cukru
– 1 vejce
– sůl
Příprava:
Do vyššího hrnce dáme vodu, kterou okyselíme, vytvoříme vařečkou vír a doprostřed opatrně rozbijeme vejce. Vaříme zvolna tři minuty lehce pod bodem varu. Takto pošírujeme postupně všechny vejce. Vyjmuté vkládáme do studené vody.
V kastrolu rozpustíme máslo, zpěníme cibuli, přisypeme mouku, vytvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme sůl, pepř, po dvaceti minutách kopr, smetanu, dochutíme octem a cukrem a provaříme.
Knedlíky: Do prosáté mouky vytvoříme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme trochou cukru a přilejeme část vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přimícháme ostatní suroviny (nakrájenou žemli nakonec), prohněteme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vytvoříme dva knedlíky, které po odpočinutí zavařujeme ve vroucí osolené vodě dvacet minut.
A proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.