Křenová omáčka s hovězím
4. 2. 2017
Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila další zajímavý recept od Romany Langerové, která si svá díla i fotí. Křen i další ingredience jsou „pořádně“ zdravé, takže v tomto ročním čase jistě přijdou k chuti. Tak vzhůru do toho…
Ingredience:
– křen celý
-3 lžíce másla
– 2 lžíce hladké mouky
– 0,5-0,7l smetany
– 0,5 l vývaru
– 700 g hovězího masa
– sádlo
– 2 cibule
– 6 stroužků česneku
– sůl
– pepř
– strouhaný křen na přízdobu
Příprava:
Na másle s hladkou moukou vymícháme světlou jíšku, přidáme vývar z hovězího masa, smetanu, povaříme a přimícháme čerstvě najemno postrouhaný křen, osolíme, přidáme trochu pepře a krátce dovaříme.
V pekáčku na sádle si opečeme z obou stran plátky masa, osolené a opepřené. Zasypeme cibulí a česnekem, podlijeme vodou a zakryté pečeme do měkka asi 2 hodiny. Podáváme s výborným houskovým bylinkovým knedlíkem od Lázničky.
A proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.