Pražské recepty

Kuřecí paličky se žampionovým krémem

29. 5. 2016 Kuřecí paličky se žampionovým krémem

Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.

Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské. Ale dost již bylo úvodu a nechme se tedy inspirovat dalším zajímavým receptem Hany Trnkové:

houskový knedlíkIngredience:
– 12 kuřecích paliček (pro čtyři osoby)
– 12 žampionů
– 250 ml 30% smetany
– 3 cibule
– 2 brambory
– sůl, kmín, paprika mletá
– kuřecí vývar
– 75 gramů másla
– 1 houskový knedlík LÁZNIČKA 750 gramů

knedlíky láznička logoPříprava:
Paličky osolíme, opepříme, posypeme paprikou a pečeme v na polovině cibule v troubě do měkka. V kastrolu si rozehřejeme zbylé máslo, přidáme nakrájenou cbuli, zlehka zarestujeme, doplníme výpekem z kuřete, přidáme nasekané žampiony, pokrájené brambory, zarestujeme, podlijeme vývarem a vaříme 40 minut. Pak vše rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou. Do omáčky dáme prohřát maso a připravíme si dle návodu v páře houskový knedlík LÁZNIČKA. Jedná se o jídlo nezahuštěné moukou, vhodné pro malé děti.