Pražské recepty

Kynutý chlupatý knedlík z jihočeského mlýna

4. 12. 2016 Sto pátý díl seriálu o knedlících: Kynutý chlupatý knedlík z jihočeského mlýna



Brambory, krupička, houska, hrubá mouka, mléko, vejce, droždí, sůl.



Droždí nadrobíme do trochy vlažného mléka.

Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme, přidáme krupičku, na kostičky nakrájenou housku, vejce, špetku soli. Nakonec přidáme droždí v mléce a dobře promícháme. Hustotu těsta podle potřeby upravíme přidáním trochy hrubé mouky. Necháme vykynout. Vytvarujeme do tvaru šišky o průměru cca 6 až 8 cm.



Vařime cca 25 minut v osolené vodě nebo cca 30 minut v páře.



Na ilustrační fotografii s vepřovým kolínkem na rozmarýnu a s kysaným zelím.

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila zajímavý z Jižních Čech. Takže s chutí do toho…

Ingredience:
– brambory
– krupička
– houska
– hrubá mouka
– mléko
– vejce
– droždí
– sůl

 

Příprava:
Droždí nadrobíme do trochy vlažného mléka.
Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme, přidáme krupičku, na kostičky nakrájenou housku, vejce, špetku soli. Nakonec přidáme droždí v mléce a dobře promícháme. Hustotu těsta podle potřeby upravíme přidáním trochy hrubé mouky. Necháme vykynout. Vytvarujeme do tvaru šišky o průměru cca 6 až 8 cm.
Vaříme cca 25 minut v osolené vodě nebo cca 30 minut v páře.
Na ilustrační fotografii s vepřovým kolínkem na rozmarýnu a s kysaným zelím.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.