Pražské recepty

Kynutý rybízový knedlík

14. 7. 2016 Devadesátý sedmý díl seriálu o knedlících: Rybízový knedlík kynutý



Polohrubá mouka, dobře vyzrálý rybíz, mléko, vejce, droždí, cukr krupice, špetka soli.



Omytý a odšťopkovaný rybíz usušíme a promícháme s cukrem. Necháme odležet v chladu. Rozdělíme na dvě části. Rybíz pro přeliv krátce povaříme.



Do vlažného mléka přidáme mouku, droždí, vejce a špetku soli. Promícháme a vypracujeme vláčné těsto. Lžící oddělujeme kousky těsta, vytvarujeme mističku, naplníme připraveným rybízem a uzavřeme. Vrstva těsta by měla být co nejtenčí (5 až 10 mm).



Vaříme v páře cca 10 až 12 minut.



Podáváme se zakysanou smetanou a s rybízovým přelivem.

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept na další sezonní mňamku. Slušně se již rozeběhla sezóna rybízu všech možných barev a na mnoha tržištích v centru i na dalších místech po celé Praze je k vidění. S obstaráním surovin by tedy neměl být problém. Takže s chutí do toho…

Ingredience:
– polohrubá mouka
– dobře vyzrálý rybíz
– mléko
– vejce
– droždí
– cukr krupice
– špetka soli.

Příprava:

Omytý a odstopkovaný rybíz usušíme a promícháme s cukrem. Necháme odležet v chladu. Rozdělíme na dvě části. Rybíz pro přeliv krátce povaříme.
Do vlažného mléka přidáme mouku, droždí, vejce a špetku soli. Promícháme a vypracujeme vláčné těsto. Lžící oddělujeme kousky těsta, vytvarujeme mističku, naplníme připraveným rybízem a uzavřeme. Vrstva těsta by měla být co nejtenčí (5 až 10 mm).
Vaříme v páře cca 10 až 12 minut. Podáváme se zakysanou smetanou a s rybízovým přelivem.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.