Lázeňský polévkový knedlíček
26. 11. 2016
Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila zajímavý recept, který vhodně obohatí dobré polévky. Takže s chutí do toho!
Ingredience:
– pečivo
– hrubá mouka
– vejce
– mléko
– česnek
– bylinky
– sůl a pepř
– muškátový oříšek
Příprava:
Pečivo nakrájíme na kostičky, přidáme žloutky, trochu mléka, bylinky, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Promícháme. Podle potřeby přidáme hrubou mouku, abychom dostali tuhou směs. Nakonec přidáme sníh našlehaný z bílků. Vypracujeme těsto a z něj tvarujeme kuličky velikosti cca ping-pongového míčku. Neprodleně vaříme v hotovém vývaru cca 15 minut.
Tento knedlík představuje vynikající součást sváteční polévky připravené z drůbeže (nejlépe kachna nebo husa s drůbky).
A proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.