Pražské recepty

Michelský Stroganov

10. 6. 2015 Michelský Stroganov

Ingredience:
– 800 g hovězí svíčkové nebo roštěnce
– 1 ks větší cibule
– 200 g žampiónů v nálevu
– 4 lžíce másla
– 2 lžíce hladké moukly
– 200 ml zakysané smetany
– 1 lžička hořčice
– 2 lžíce rajského protlaku
– mletý pepř a sůl dle chuti
(uvedená množství jsou pro 4 osoby)

Postup přípravy:
Nejprve si maso nakrájíme na nudličky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na 90 minut odležet. Potom maso poprášíme moukou a krátce intenzivně orestujeme na jedné pánvi na polovině rozpuštěného másla.
Na další pánvi si rozpustíme druhou polovinu uvedeného množství másla a na něm osmahneme do zlatova na hrubo nakrájenou cibulku. Pak přidáme na plátky nakrájené žampióny i s jejich nálevem, rajčatový protlak, hořčici a směs osmahneme. Následně zalijeme smetanou, promícháme a podle chuti opepříme a osolíme. Pak přidáme z první pánve maso a vše dohromady krátce povaříme (podusíme).
Jako vhodná příloha se jeví dušená rýže, smažené hranolky nebo opékané brambory.