Pražské recepty

Muffiny z kukuřičné mouky s kadeřavou kapustou a bylinkami

2. 7. 2015 Muffiny z kukuřičné mouky s kadeřavou kapustou a bylinkami

Ingredience:
– 1 hrnek (240 ml) rostlinného mléka (libovolného)
– 1 lžíce jablečného octa
– 1 hrnek (125 g) polohrubé mouky
– 1 hrnek (150 g) kukuřičné mouky
– ½ lžičky jedlé sody
– 2 lžičky prášku do pečiva
– 1 lžička mořské soli
– ¼ hrnku (60 ml) rostlinného oleje
– ⅓ hrnku (25 g) natrhaných listů kadeřavé kapusty
– 2 lžíce čerstvé bazalky
– 2 lžíce čerstvé pažitky
– 1 malá chilli paprička (volitelné)
(uvedená množství jsou na cca10 kusů, existuje i bezlepková varianta)

Postup přípravy:
Zpracování: 5 minut ; Tepelná úprava: 25 minut

Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte tukem formičky nebo misky z plechu na muffiny. V menší míse smíchejte mléko a ocet a odložte stranou, aby se mléko srazilo.
Mezitím v jiné míse smíchejte mouku, kukuřičnou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Zašlehejte do mléka a pak přidejte k suchým přísadám a všechno dobře promíchejte.
Nakonec nasekejte kapustu, bazalku a chilli (pokud jej používáte) a opatrně vmíchejte do těsta.
Naberte směs do formiček plechu na muffiny a pečte asi 20 až 25 minut, nebo vyzkoušejte párátkem, jestli už jsou muffiny upečené.

1500019-Synergie-Zelena kucharka pro kazdy den-obalka BC.inddSlovo autorky: Tyto lahodné muffiny mají mnoho využití; můžete je jíst samotné ke snídani, ale také jako vynikající přílohu ke smaženici z tofu nebo s velkou mísou fazolové i jiné polévky. Pro bezlepkovou variantu použijte místo polohrubé mouky nějakou bezlepkovou.

Uvedený recept je z kuchařky Zelená kuchyně pro každý den z vydavatelství Synergie Publishing. Autorka Jessika Nadel v ní nabízí více než 100 „zelených receptů“, které mohou zachutnat každému, včetně celiaků, protože mnohé z nich jsou zároveň bezlepkové. V kuchařce najdete jídla z pozapomenutých druhů zeleniny, jako jsou potočnice nebo listy pampelišky, ale zároveň i pokrmy z klasické „zelené zeleniny“, která je k mání na každém slušnějším tržišti, supermarketu či bioobchodě nebo kterou si můžete i vypěstovat na vlastní zahrádce tedy ze špenátu, brokolice, kapusty či cukety a dalších.