Pražské recepty

Nadívané kuře s bramborovými špalíčky

17. 8. 2016 Česká klasika s knedlíky Láznička: Nadívané kuře, bramborové špalíčky Láznička



Pro čtyři osoby: 1 menší kuře

250 gramů mleté plece

100 gramů eidamu

muškátový oříšek

1 žloutek

50 ml 30% smetany

dijonská hořčice

sůl, pepř

plocholistá petržel

2 stroužky česneku

1 cibule

50 gramů másla



Na zelí: 400 gramů kysaného zelí

150 gramů mrkve

1 malá cibule

cukr, sůl, pepř

trochu křenu

olej







Postup: Kuře vykostíme. Maso naklepeme přes folii, osolíme, opepříme, potřeme dijonskou hořčicí. Fáš si připravíme tak, že smícháme mleté maso, žloutek, sýr, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek, stroužek česneku a vše důkladně prohněteme. Nádivkou potřeme plát kuřete, svineme a pečlivě smotáme potravinářským provázkem, pak dáme péci na másle s menší cibulí a zbylým česnekem. Pečeme za občasného podlévání přikryté 40 minut na 170 stupňů. Poté kuře odkryjeme, přidáme teplotu a dopečeme „na kůrčičku“.

Podáváme s bramborovými špalíčky Láznička připraveným na páře dle návodu a zelným salátem, který připravíme smícháním propláchnutého zelí, nastrouhané mrkve, cukru, křenu, oleje, pepře a soli.



Fotografie a recept: Hana Trnková

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept jejich „dvorní dodavatelky“ Hany Trnkové, která hotové dobroty i sama fotí.

Ingredience:
(pro 4 osoby)
– 1 menší kuře
– 250 gramů mleté plece
– 100 gramů eidamu
– muškátový oříšek
– 1 žloutek
– 50 ml 30% smetany
– dijonská hořčice
– sůl, pepř
– plocholistá petržel
– 2 stroužky česneku
– 1 cibule
-50 gramů másla
Na zelí:
– 400 gramů kysaného zelí
– 150 gramů mrkve
– 1 malá cibule
– cukr, sůl, pepř
– trochu křenu
– olej

Příprava:
Kuře vykostíme.
Maso naklepeme přes folii, osolíme, opepříme, potřeme dijonskou hořčicí. Fáš si připravíme tak, že smícháme mleté maso, žloutek, sýr, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek, stroužek česneku a vše důkladně prohněteme. Nádivkou potřeme plát kuřete, svineme a pečlivě smotáme potravinářským provázkem, pak dáme péci na másle s menší cibulí a zbylým česnekem. Pečeme za občasného podlévání přikryté 40 minut na 170 stupňů. Poté kuře odkryjeme, přidáme teplotu a dopečeme „na kůrčičku“.
Podáváme s bramborovými špalíčky Láznička připraveným na páře dle návodu a zelným salátem, který připravíme smícháním propláchnutého zelí, nastrouhané mrkve, cukru, křenu, oleje, pepře a soli.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.