Pražské recepty

Není oběd, jako oběd aneb Jak jste na tom vy?

10. 5. 2016 Bio hovězí roastbeef s řepou v jogurtovo - majonézovém dresinku

Dnešní příspěvek v rubrice Pražské recepty bude trošku z jiného těsta, než jako obvykle. Redakce totiž dostala zajímavý průzkum, jak si na tom vlastně stojíme z pohledu jídla, které by mělo kralovat celému dni – z pohledu oběda. A jsou to opravdu zajímavé a pro někoho i nečekané informace. A jak takový obědový průzkum vlastně dopadl, se můžete začíst níže!

DSC09066Zatímco starší generace je zvyklá obědvat kolem 11. hodiny, po poledni obědvají častěji mladší lidé, ženy a obyvatelé větších měst. V Praze mezi dvanáctou a jednou hodinou obědvá bezmála polovina zaměstnanců. Moraváci si na rozdíl od Čechů častěji neodpustí k hlavnímu jídlu polévku. Při placení v restauracích využívá 42 procent lidí stravenku, z toho 8 procent její moderní elektronickou verzi. Vyplývá to z dubnového průzkumu IPSOS pro Sodexo Benefity o obědových návycích Čechů.

Stravovací návyky Čechů v průběhu pracovního týdne se liší podle věku strávníků, místa jejich pracoviště i podle pohlaví. Nejvíce Čechů (36 %) obědvá mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou, každý třetí (33 %) pak mezi dvanáctou a jednou. Po dvanácté pak častěji obědvají mladší lidé (42 % do 26 let věku), ženy a obyvatelé větších měst. V Praze například mezi dvanáctou a jednou obědvá přes 48 % zaměstnanců.
„Ukázalo se, že co se týká obědů v pracovním týdnu, naprostá většina lidí kombinuje různé stravovací způsoby a zřejmé jsou zejména rozdíly mezi generacemi. To se potvrdilo v průzkumu i podle dat používání elektronických stravenek Gastro Pass CARD,“ říká Štěpán Tůma, marketingový ředitel společnosti Sodexo Benefity a dodává: „Průměrná útrata za oběd elektronickou stravenkou je 126 korun.“

Obedovy pruzkum - infografikaPražanům stačí hlavní jídlo, Moravákům ne

Jak vypadá typický oběd Čechů v pracovních dnech? Téměř 49 % z nich si dává jen hlavní jídlo, polévku a hlavní jídlo si pravidelně dává celkem 37 % respondentů. „Zatímco v Praze si dá pouze hlavní jídlo téměř 62 % a v Čechách 52 % lidí, na Moravě je to 38,5 %. Hlavní jídlo i s polévkou si však na Moravě dopřeje 46 % lidí, v Čechách je to 34 % a v Praze jen 30 %.

„V tomto směru jsou zřejmé rozdíly i mezi muži a ženami. Ženy více než muži přiznaly, že jim k obědu stačí pouze polévka, nebo pouze hlavní jídlo. Kombinaci obojího přiznalo jen 27 % žen. U mužů byl tento poměr přes 48 %,“ říká k průzkumu Štěpán Tůma.

Sodexo Gastro Pass CARD_špagetyElektronická stravenka jde do kurzu

Při placení v restauracích používá téměř 42 % Čechů stravenky. Po hotovosti sáhne dalších 42 % strávníků. Platební kartou platí zejména mladší generace, v kategorii do 26 let jde o 17,4 % a s přibývajícím věkem poměr klesá. „Přes osm procent respondentů využívá pro platbu obědů elektronickou stravenku,“ uzavírá Štěpán Tůma.
Sodexo má nejsilnější partnerskou síť na českém trhu. Elektronickou stravenkou Sodexo Gastro Pass CARD je možno platit v celé republice v restauracích, kantýnách, provozovnách rychlého občerstvení, potravinách, večerkách a také v supermarketech Albert a Tesco.

Správa karty přes počítačSodexo v České republice

Od roku 1992, tedy od doby, kdy Sodexo vstoupilo na český trh, poskytuje všech 2000 zaměstnanců skupiny v ČR služby, které zlepšují kvalitu každodenního života. Sodexo nabízí služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím poukázek a karet na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Dále pak i služby v oblasti komplexních řešení služeb na míru u klienta (firemní restaurace a širokou škálu služeb facility managementu).