Pampelišková kaše pro vegetariány
9. 7. 2015
Ingredience:
– 900 g větších brambor typ C, popř. B
– 3 lžíce veganského másla (rostlinný margarín)
– 150 g cibule nakrájené na kostičky
– 3 hrnky nasekaných pampeliškových listů (bez spodní tvrdé části)
– 240 ml neslazeného sójového mléka
– mořská sůl
(uvedené množství je pro 4-6 porcí a pokrm je bezlepkový)
Postup přípravy:
Zpracování: 10 minut ; Tepelná úprava: 20 minut
Brambory oloupejte a nakrájejte a mezitím přiveďte k varu velký kastrol vody. Přidejte brambory a vařte je asi 15 minut – tak, aby je šlo vidličkou lehce probodnout. Sceďte je a v cedníku nechte okapat. Kastrol vraťte na plotnu.
Do kastrolu dejte máslo a nechte ho při střední teplotě rozpustit. Přidejte cibuli a pampeliškové listy a smažte asi 2 minuty, dokud listy nezavadnou. Do kastrolu přidejte brambory a mléko a všechno šťouchadlem rozmačkejte. Osolte a podávejte.
Uvedený recept je z kuchařky Zelená kuchyně pro každý den z vydavatelství Synergie Publishing. Autorka Jessika Nadel v ní nabízí více než 100 „zelených receptů“, které mohou zachutnat každému, včetně celiaků, protože mnohé z nich jsou zároveň bezlepkové. V kuchařce najdete jídla z pozapomenutých druhů zeleniny, jako jsou potočnice nebo listy pampelišky, ale zároveň i pokrmy z klasické „zelené zeleniny“, která je k mání na každém slušnějším tržišti, supermarketu či bioobchodě nebo kterou si můžete i vypěstovat na vlastní zahrádce – tedy ze špenátu, brokolice, kapusty či cukety a dalších.