Pečené knedlíky z bramborového těsta s tvarohem
5. 11. 2016
Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept inspirovaný vlastivědnou kuchařkou „Kuchyně staré Šumavy“ autora Václava Malovického. Takže s chutí do toho…
Ingredience:
– 1,5 kg vařených brambor
– 1 kg měkkého tvarohu
– 100g krupice
– 300g mouky
– vejce
– kvalitní šunka
– slanina
– sůl
Příprava:
Oškrábané brambory uvaříme a prolisujeme. Přidáme tvaroh, krupici, mouku a vejce. Vypracujeme těsto a poté přidáme na malé kostičky nakrájenou šunku a slaninu. Dobře promícháme.
Knedlíčky vykrajujeme polévkovou lžící namočenou do rozpuštěného sádla a pokládáme na pečicí papír do pekáčku. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 180 až 200 stupňů po dobu 15-ti až 20-ti minut. Podáváme zatepla se špenátem.
A proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.