Pražské recepty

Perníkové knedlíčky

8. 11. 2016 Sto ètrnáctý díl seriálu o knedlících: Perníkové knedlíèky

Peèivo, perník, hrubá mouka, mléko, vejce, sùl, pepø, kypøící prášek.

Základem perníkového knedlíku je na kostièky nakrájená smìs peèiva a perníku (1:1). Pøidáme mléko, vejce, sùl, pepø, kypøící prášek a trochu hrubé mouky. Promícháme, vypracujeme tužší tìsto. Necháme 10 minut odpoèinout. Z tìsta vytvarujeme kulièky o velikosti cca ping-pongového míèku. Vaøíme v páøe cca 15 minut.

Doporuèujeme jako vynikající pøílohu ke zvìøinì. Na ilustraèní fotografii s jelením gulášem.

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila zajímavé Perníkové knedlíčky. Věříme, že jelení guláš či jinou vhodnou zvěřinovou dobrotu k nim zvládnete už sami.

Ingredience:
– Pečivo
– perník
– hrubá mouka
– mléko
– vejce
– sůl
– pepř
– kypřící prášek

Příprava:
Základem perníkového knedlíku
je na kostičky nakrájená směs pečiva a perníku (1:1). Přidáme mléko, vejce, sůl, pepř, kypřící prášek a trochu hrubé mouky. Promícháme, vypracujeme tužší těsto. Necháme 10 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme kuličky o velikosti asi ping-pongového míčku. Vaříme v páře cca 15 minut.
Doporučujeme jako vynikající přílohu ke zvěřině. Na ilustrační fotografii jsou perníkové knedlíčky s jelením gulášem.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.