Touláme se

Pivo i k snídani? V pivotéce v Dlouhé 14 to zanedlouho nebude problém

3. 11. 2015 Dlouhá 14 Food Story  001

Na mapě Prahy přibude další zajímavost. Zřejmě již od 15. listopadu 2015 se totiž na Starém Městě otevře po 14denní rekonstrukci bývalá Tržnice již s novým názvem Food Story Dlouhá 14 a v její v dolním prostoru zbrusu nová pivotéka Pípa Beer Story, která zde nahradí bývalou regálovou vinotéku.

Na pivním listu nabídne až 160 druhů piv ze všech koutů Česka i světa vybíraných pivním specialistou Robertem Demeterem, který sestavoval pivní listy v restauracích Bruxx, Les Moules nebo T-Anker. 8 až 10 piv bude dle aktuální nabídky k dispozici přímo na čepu.

pbs 000V budoucnu si návštěvníci budou moci pochutnat na lokálních pivních pochutinách pocházejících z lokality právě čepovaných pivovarů nebo se zúčastnit přednášek či tematických večerů s pivní a pivovarskou tematikou. Prostor totiž bude disponovat až 90 místy k sezení. Další podrobnosti o samotném Food Story Dlouhá 14 najdete ZDE a o pivotéce Pípa Beer Story pak na jejím facebooku ZDE . A nyní už následuje krátké představení „Pípy“.

Pivo s rodokmenem

Hlavním mottem pivotéky Pípa Beer Story je pivo s rodokmenem. Tomu odpovídá i výběr a vyhledávání piv na pivní list. „Naším cílem je zákazníkům nabídnout ta nejlepší piva z naší země i ze zemí, kde je pivovarnictví na vysoké úrovni. Proto u nás najdou i výběr piv belgických nebo německých,“ vysvětluje pivní specialista Robert Demeter.

pbs01Nabídka piv na čepu se bude průběžně měnit a odrážet aktuální trendy a novinky ze světa piva: „Náš tým neustále vyhledává nové mini pivovary, ať už u nás nebo v cizině. Jakmile najdeme pivovar, jehož pivo se nám zdá zajímavé, rádi ho představíme příznivcům piva u nás v pivotéce. Proto u nás zákazníci najdou třeba pivo z pivovaru Rezek ze Zásady na Jablonecku, který byl otevřen teprve nedávno,“ doplňuje Demeter. Hned v prvních dnech po otevření se hosté mohou těšit na pětici pražských pivovarů – čepovat se bude pivo z Vinohradského, Jihoměstského a Břevnovského pivovaru a z Pivovaru u Bulovky a z Lužin. Do budoucna Pípa Beer Story plánuje i vlastní pivo.

pbs02Párování jídla s pivem

Silnou součástí pivotéky Pípa Beer Story bude i pivní gastronomie. Pípa Beer Story se nechce omezit jen na hermelín a utopence, ambicí je ukázat párování jídla s pivem. „V Pípě na lidi budou čekat pivní pochutiny ze všech pivařských oblastí. V rámci párování piva s jídlem vám z nich doporučíme tu, která se k vašemu pivu hodí nejvíce. Chceme se specializovat i na párování lokální. Pokud tedy bude na čepu bavorské pivo, doporučíme vám k němu bavorskou klobásku, sekanou nebo paštiku z divočáka přímo od bavorského řezníka,“ říká spolumajitel pivotéky Pavel Vondráček. Na jídelním lístku hosté tedy najdou pochutiny od malých výrobců a farmářů z celého světa, včetně vyhlášených holandských sýrařů, kteří vyrábí sýry ideální právě k pivu. Pivo bude mít své místo i ve snídaňových menu.

Některé večery v pivotéce Pípa Beer Story budou zasvěcené edukativním akcím a tematickým večerům na téma piva a pivovarnictví. Zájemci se mohou těšit na přednášky o jednotlivých pivovarech a pivu všeobecně, jeho historii i pivních zajímavostech. Hosty budou zástupci pivovarů i pivní znalci. Pro veřejnost bude Pípa Beer Story pořádat i slepé degustace. Prostor pivotéky i její služby je možné si zarezervovat pro soukromé akce nebo večírky.