Pražské recepty

Polské klusky s moravským vrabcem a zelím

10. 12. 2016 Polské klusky s moravským vrabcem a zelím

Recepty s knedlíky:

MORAVSKÝ VRABEC, DUŠENÉ STERILOVANÉ ZELÍ, POLSKÉ KLUSKY



Pro čtyři osoby: 800 gramů vepřového boku

2 cibule

6 stroužků česneku

sůl, kmín



zelí : 800 gramů sterilovaného zelí

2 cibule

sůl, kmín

sádlo

brambora

cukr

ocet



klusky:1000 g brambor typu C

250 g škrobu

2 čajové lžičky soli



Maso si nakrájíme na větší kusy, osolíme, pokmínujeme a vetřeme utřený česnek. Dáme do pekáčku a pečeme podlité asi hodinu a půl. Na závěr přidáme teplotu a dopečeme na kůrčičku.



Zelí: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí zbavené části vody, osolíme, přidáme kmín, podusíme do měkka a nakonec zahustíme najemno nastrouhanou syrovou bramborou. Dochutíme cukrem, případně dokyselíme.



Klusky: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout a nastrouháme najemno. pak vmícháme sůl, škrob, necháme vařit osolenou vodu a vhazujeme do ní klusky, které jsme vytvořili tak, že jsme zploštili větší kuličku. Můžeme ji také dlaní zploštit, aby se na kluscích držela šťáva. Zavařujeme dokud nevyplavou /asi pět minut/.



Fotografie a recept: Hana Trnková

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept jejich „dvorní dodavatelky“ Hany Trnkové, která si tento recept, tedy jeho výsledek, i sama vyfotila.

Ingredience (pro čtyři osoby):
Vrabci
– 800 gramů vepřového boku
– 2 cibule
– 6 stroužků česneku
– sůl, kmín
Zelí
– 800 gramů sterilovaného zelí
– 2 cibule
– sůl, kmín
– sádlo
– brambora
– cukr
– ocet
Klusky
– 1k g brambor typu C
– 250 g škrobu
– 2 čajové lžičky soli

Příprava:
Vrabci:
Maso si nakrájíme na větší kusy, osolíme, pokmínujeme a vetřeme utřený česnek. Dáme do pekáčku a pečeme podlité asi hodinu a půl. Na závěr přidáme teplotu a dopečeme na kůrčičku.
Zelí: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí zbavené části vody, osolíme, přidáme kmín, podusíme do měkka a nakonec zahustíme najemno nastrouhanou syrovou bramborou. Dochutíme cukrem, případně dokyselíme.
Klusky: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout a nastrouháme najemno. pak vmícháme sůl, škrob, necháme vařit osolenou vodu a vhazujeme do ní klusky, které jsme vytvořili tak, že jsme zploštili větší kuličku. Můžeme ji také dlaní zploštit, aby se na kluscích držela šťáva. Zavařujeme, dokud nevyplavou (asi pět minut).

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.