Pražské recepty

Ptáčková roláda s houskovým knedlíkem

26. 8. 2016 Česká klasika s knedlíky Láznička: Ptáčková roláda, houskový knedlík Láznička



500g pštrosího/ hovězího masa/

100g slaniny

2 velké cibule

2 lžíce oleje

3 vejce

2 mrkve

3 debrecínské párky

3 sterilované okurky

2 mrkve

sůl

pepř

1 lžíce dijonské hořčice

1 lžíce sójové omáčky

300ml vývaru/vody

1 lžíce hladké mouky

niť/párátka



Z masa si připravíme velký plátek, mírně přes mikrotenový sáček naklepeme. Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe doprostřed půlky vejce natvrdo, okurky, mrkev, slaninu a párky. Smotáme, převážeme nití, nebo spíchneme párátky. V pekáčku s olejem si orestujeme nakrájenou cibuli a roládu opečeme ze všech stran. Potřeme sójovou omáčkou a dijonskou hořčicí, podlijeme a zbytky párku, slaniny, okurků a mrkve nakrájíme okolo rolády . Pečeme zakryté přes hodinu do měkka. Pak roládu vyjmeme bokem na talíř, omáčku dochutíme, zaprášíme moukou a vaříme mírně asi čtvrt hodiny. Z rolády odstraníme špagátek, či párátka, opatrně nakrájíme na kolečka. Podáváme s výborným houskovým knedlíkem Láznička.



Fotografie a recept: Romana Langerová

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila zajímavý recept Romany Langerové.

Ingredience:
500g pštrosího/ hovězího masa/
– 100g slaniny
– 2 velké cibule
– 2 lžíce oleje
– 3 vejce
– 2 mrkve
– 3 debrecínské párky
– 3 sterilované okurky
– sůl, pepř
– 1 lžíce dijonské hořčice
– 1 lžíce sójové omáčky
– 300ml vývaru/vody
– 1 lžíce hladké mouky
– niť/párátka

Láznička - houskový knedlíkPříprava:
Z masa si připravíme velký plátek,
mírně přes mikrotenový sáček naklepeme. Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe doprostřed půlky vejce natvrdo, okurky, mrkev, slaninu a párky. Smotáme, převážeme nití, nebo spíchneme párátky. V pekáčku s olejem si orestujeme nakrájenou cibuli a roládu opečeme ze všech stran. Potřeme sójovou omáčkou a dijonskou hořčicí, podlijeme a zbytky párku, slaniny, okurků a mrkve nakrájíme okolo rolády. Pečeme zakryté přes hodinu do měkka. Pak roládu vyjmeme bokem na talíř, omáčku dochutíme, zaprášíme moukou a vaříme mírně asi čtvrt hodiny. Z rolády odstraníme špagátek, či párátka, opatrně nakrájíme na kolečka. Podáváme s výborným houskovým knedlíkem Láznička.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.