Pražské recepty

Rajská hovězí pečeně od Adama a Evy

18. 6. 2015 Rajská hovězí pečeně od Adama a Evy

Ingredience:
– 750 g zadního hovězího
– 75 g uzené slaniny
– 3 lžíce oleje
– 1,5 mrkve
– 120 g celeru
– 3 cibule
– 3 bobkové listy
– 10 kuliček celého pepře
– 6 kuliček nového koření
– 3 lžíce cukru
– 1/2 citrónu
– 120 g rajčatového protlaku
– 2 lžíce octa
– 75 g hladké mouky
– 1 l vody nebo vývar
– sůl
(uvedená množství jsou zhruba na 4 porce)

Postup přípravy:

Maso omyjeme, osušíme, lehce posolíme a ovážeme nití (ne umělou) do válečku, aby se maso pak dobře porcovalo. V hlubší pánvičce rozpálíme olej a zprudka na něm opečeme maso ze všech stran, pak jej dáme stranou. Do výpeku po mase dáme na kostičky nakrájenou slaninu a částečně ji vyškvaříme. Pak na ní osmahneme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, nahrubo nakrájenou cibuli společně s celým kořením a cukrem. Mícháme a opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje. Následně přidáme plátky citrónu bez kůry a rajčatový protlak, osmahneme a zalijeme vodou nebo vývarem. Pak k tomu přidáme opečené maso a ocet. Přikryjeme poklicí a pečeme v předehřáté troubě, až maso změkne.
Během pečení maso obracíme a poléváme šťávou a dle potřeby podléváme vlažnou vodou. Měkké maso vyjmeme, zbavíme nitě, nakrájíme na plátky, přikryjeme utěrkou a až do podávání uchováváme teplé. Směs v pánvičce pak prudce vydusíme, až se tuk začne oddělovat od šťávy. Pak vydušený základ posypeme moukou a za stálého míchání opečeme na barvu. Zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem, dobře rozmícháme a povaříme. Nakonec omáčku přecedíme a dochutíme.
Jako vhodná příloha jsou domácí houskové knedlíky, ale jsou i tací, co dávají přednost rýži.