Pražské recepty

Ryba nemusí být jen na Štědrý den

23. 12. 2016 kapr kapři vánoce vánoční 007

Dnes přerušíme oblíbený knedlíkový seriál, snad nám to prominete. Velká část naší populace totiž vidí kapra na talíři prakticky jen na Vánoce. Ryby jsou ale zdravé a je škoda si je nedopřát i v jiný den v roce. Pravá Praha vás proto přináší hned několik receptů, jak si nějakou zajímavou rybí mňamku udělat.

Pečený kapří filet s ořechy a salátem 

Ingredience:
Kapr: 1 kapří filet (cca 800 g), 2 lžíce nasekaných bylinek – rozmarýn, oregano a petrželka, 2 stroužky česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g másla, 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů,
sůl, pepř
Salát: 1 kg salátových brambor, 2 jarní cibulky, 2 lžíce kaparů, 2 lžíce zastudena lisovaného slunečnicového oleje, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř
Příprava:
Kapra zbavíme šupin buď prsty proti směru růstu, nebo pomocí speciálního nože. Pečlivě a opatrně odkrojíme z ryby také všechny ploutve a ocas. Odřízneme žábry a celý filet nařežeme příčnými řezy vzdálenými asi 1,5 cm od sebe. Rybu položíme na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů. Osolíme ji a opepříme a maso posypeme nasekanými bylinkami a česnekem. Pokapeme citronovou šťávou a poklademe máslem. Nakonec zasypeme ořechy a pečeme při teplotě 180 °C 30 minut. Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulky omyjeme, vodu setřepeme. Ještě horké brambory promícháme s nasekanou cibulkou a kapary. Olej našleháme s octem a vmícháme do salátu. Ten podle chuti osolíme a opepříme a podáváme s rybou.

Hustá rybí polévka

Ingredience:
400 g rybího ořezu (kostra, ocas, hlava bez očí), 400 g kořenové zeleniny, 2 bobkové listy, 1 malá oloupaná cibule, 4 kuličky černého pepře, 4 kuličky nového koření, 1800 ml vody. K dohotovení: 1 a 1/2 lžíce másla, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, 1 bageta nakrájená na plátky nebo kostičky, 2 lžíce najemno nasekané petrželky, sůl, mletý bílý pepř
Příprava:
Omytý rybí ořez dáme do hrnce spolu s očištěnou kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel), přidáme cibuli, koření, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Svrchu sebereme pěnu, nemícháme a na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Poté vyndáme část mrkve, celeru a petržele a vývar vaříme dále asi hodinu.
V pánvi rozehřejeme máslo, poprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. Rybí vývar scedíme. Kapří maso obereme a dáme stranou. Do kastrolu přendáme jíšku, kterou prošleháme s 1200 ml vývaru, a vaříme dále asi 25 minut. Polévku často mícháme. Zahuštěný vývar osolíme a opepříme. Uvařenou zeleninu, kterou jsme měli stranou, nakrájíme na kousky a spolu s kapřím masem vložíme prohřát do polévky. Plátky nebo kostičky pečiva nasucho opečeme v troubě nebo na kousku másla v pánvi. Polévku podáváme s opečenou bagetou a sypeme petrželkou.

Rybí vývar s knedlíčky

Ingredience:
2 hlavy z kapra + odřezky, 300 g kapra z ocasní části, celý černý pepř, nové koření, sůl 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 mrkve, 1 petržel, 2 lžíce másla, plocholistá petržel. Knedlíčky: 3–4 lžíce strouhanky, 50 ml plnotučného mléka, 1 lžíce másla, 1 žloutek, sůl a pepř, muškátový květ.
Příprava:
Hlavy bez skřelí, odřezky a kousek kapra z ocasní části zalijte vodou. Přidejte koření v čajovém sítku. Osolte a vařte asi 30 minut. Zeleninu nakrájejte a osmažte na másle, přelijte scezeným vývarem a uvařte doměkka. Mezitím připravte knedlíčky. Strouhanku zalijte mlékem. Máslo smíchejte s obraným rybím masem, které se vařilo ve vývaru, žloutkem a kořením. Vmíchejte nasáklou strouhanku a tvořte knedlíčky. Pět minut před dovařením polévky je přidejte do hrnce a uvařte. Do polévky vložte zbývající uvařené maso a petržel.

Pstruh na šalvěji

Ingredience:
2 pstruzi, sůl a pepř, hrst čerstvé šalvěje, 50 g másla, olivový olej, 1 citron
Příprava:
Troubu zapněte na 170 °C. Pstruhy očistěte, omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř je nasolte, zevnitř i opepřete. Do břicha každé ryby dejte několik lístků šalvěje a kousek másla. Vložte do pekáčku vymaštěného olivovým olejem a dejte na 25 minut péct. Podávejte s kouskem citronu.

Losos pečený v papilotě

Ingredience:
800 g filetu z lososa s kůží, 75 g másla, sůl a pepř, 2–3 šalotky, 100 g fazolových lusků, 1 fenykl, 2–3 limetky
Příprava:
Troubu zapněte na 180 °C. Filet očistěte, omyjte a osušte. Rozporcujte. Na plech dejte velký arch pečicího papíru a uprostřed ho potřete měkkým máslem. Na něj narovnejte vedle sebe kousky lososa. Osolte a opepřete. Očištěnou šalotku nakrájejte na proužky a spolu s fazolovými lusky navrstvěte na lososa. Fenykl podélně rozřízněte a postavte kolem lososa. Pečicí papír zabalte tak, aby nikde neunikal vzduch, díky vyššímu fenyklu se nebude dotýkat ani masa. Uzavřete dřevěnými kolíčky na prádlo. Pečte asi 40 minut.

PRO DĚTI – Smažený kapr s mandlemi

Ingredience:
1 středně velký kapr, sůl, olej na smažení, 3 větší vejce, 4 lžíce hladké mouky, 1,5 hrnku strouhanky, 70 g mandlových lupínků
Příprava:
Kapra naporcujte, jak máte rádi – na podkovy nebo filety. Ty osušte a osolte. V hrnci rozehřejte olej na smažení (ne slunečnicový, ten se rychle přepaluje!), plotýnka sporáku by měla být nastavená na středním stupni. V hlubokém talíři rozšlehejte vajíčka s hladkou moukou na hustější těstíčko. V druhém talíři smíchejte strouhanku a v dlani lehce podrcené mandlové lupínky. Jednotlivé porce kapra obalte ve vajíčku, pak v mandlové strouhance a vložte do horkého oleje. Pomalu smažte dozlatova.

Zdroj: připraveno ve spolupráci se Světem rybaření