Pražské recepty

Španělské ptáčky s houskovým knedlíkem

25. 10. 2016 Španělské ptáčky s houskovým knedlíkem



Recepty s knedlíky: ŠPANĚLSKÉ PTÁČKY, houskový knedlík



Pro čtyři osoby:



500 g zadního válce /4 plátky/

2 cibule

1 větší klobása

2 vejce uvařené natvrdo

150 g špeku

2 lžíce sádla

2 kyselé okurky

1 lžíce plnotučné hořčice

sůl

pepř

hladká mouka

hovězí bujón



Postup: Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí a na každý plátek poklademe špalíček slaniny, klínek cibule, čtvrt vejce, kousek okurky, kus klobásy. Ptáčky smotáme, obalíme v hladké mouce a zprudka ze všech stran opečeme na sádle. Do výpeku přidáme tuk a cibuli, uděláme tmavý základ, vrátíme ptáčky, které dusíme do měkka. Podléváme vývarem. Když je maso měkké, vyjmeme jej a necháme zredukovat šťávu, kterou zaprášíme hladkou moukou, ochutíme hořčicí. Podáváme s domácím houskovým knedlíkem nebo houskovým knedlíkem LÁZNIČKA



Fotografie a recept: Hana Trnková

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila recept jejich „dvorní dodavatelky“ Hany Trnkové.

Ingredience:
(pro čtyři osoby)
– 500 g hovězího ze zadního válce /4 plátky/
– 2 cibule
– 1 větší klobása
– 2 vejce uvařené natvrdo
– 150 g špeku
– 2 lžíce sádla
– 2 kyselé okurky
– 1 lžíce plnotučné hořčice
– sůl, pepř
– hladká mouka
– hovězí bujón

Příprava:
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí a na každý plátek poklademe špalíček slaniny, klínek cibule, čtvrt vejce, kousek okurky, kus klobásy. Ptáčky smotáme, obalíme v hladké mouce a zprudka ze všech stran opečeme na sádle. Do výpeku přidáme tuk a cibuli, uděláme tmavý základ, vrátíme ptáčky, které dusíme do měkka. Podléváme vývarem. Když je maso měkké, vyjmeme jej a necháme zredukovat šťávu, kterou zaprášíme hladkou moukou, ochutíme hořčicí. Podáváme s domácím houskovým knedlíkem nebo houskovým knedlíkem LÁZNIČKA.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.