Pražské recepty

Špekový knedlík s houbovou omáčkou

28. 9. 2016 Česká klasika s knedlíky Láznička: Houbová papriková smetanová omáčka, špekový knedlík Láznička



Miska pokrájených hub / nejchutnější je z oloupaných klouzků

2 cibule

1 lžíce hladké mouky

2 lžíce másla

sůl

pepř čerstvě mletý

kmín drcený

bobkový list

2 kuličky nového koření

paprika mletá

1 feferonka

2 lžíce hladké mouky

200 ml vývaru

500 ml smetana na vaření

3 balení knedlíků špekových Láznička



Na másle orestujeme cibuli , pak přidáme nakrájené houby a stáhneme plamen, mícháme dále. Jakmile houby pustí vodu, přidáme sůl, pepř, kmín, mletou papriku, nasekanou feferonku, nové koření a bobkový list , míchneme opatrně, aby se paprika nespálila a podlijeme vývarem, nebo vodou. Kdo má rád, dochutí si octem, do této omáčky nepřidávám. Dusíme přes půl hodiny a přilijeme smetanu ve které jsme rozmíchali mouku. Ještě povaříme přes 10 minut. Ihned podáváme s výborným špekovým knedlíkem Láznička, připravený dle návodu.



Fotografie a recept: Romana Langerová

Nekonečný knedlíkový seriál pokračuje. „Česká klasika s knedlíky Láznička“ nám doporučila zajímavý recept Romany Langerové. Houby možná čeká poslední letošní záchvěv, tak by to bylo škoda nevyzkoušet.

Ingredience:

– Miska pokrájených hub / nejchutnější je z oloupaných klouzků
– 2 cibule
– 1 lžíce hladké mouky
– 2 lžíce másla
– sůl
– pepř čerstvě mletý
– kmín drcený
– bobkový list
– 2 kuličky nového koření
– paprika mletá
– 1 feferonka
– 200 ml vývaru
– 2 lžíce hladké mouky
– 500 ml smetana na vaření
– 3 balení knedlíků špekových Láznička

Příprava:
Na másle orestujeme cibuli
, pak přidáme nakrájené houby a stáhneme plamen, mícháme dále. Jakmile houby pustí vodu, přidáme sůl, pepř, kmín, mletou papriku, nasekanou feferonku, nové koření a bobkový list, míchejme opatrně, aby se paprika nespálila a podlijeme vývarem, nebo vodou. Kdo má rád, dochutí si octem, do této omáčky nepřidávám. Dusíme přes půl hodiny a přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku. Ještě povaříme přes 10 minut. Ihned podáváme s výborným špekovým knedlíkem Láznička, připravený dle návodu.

knedlíky láznička logoA proč stále „jedeme“ v knedlících“?
Delší dobu jsme přemýšleli, čím obohatit naši rubriku Pražské recepty, až na nás na facebooku jednou vykoukly knedlíky. V zemích Koruny české jsou knedlíky „všech druhů a barev pleti“ již po staletí fenoménem, který dokáže ocenit snad každý mlsný jazýček. Po dohodě s pražskou firmou Knedlíky Láznička jsme se proto rozhodli, že tuto typickou přílohu a někdy i samostatnou krmi s troškou zdravé národní hrdosti patřičně podpoříme.
Mottem zmíněné firmy je: „Povýšili jsme knedlíky na umění“ a my věříme, že z nekonečného seriálu si každý ze čtenářů vybere ten svůj recept. Jistě tomu napomůže i fakt, že mnohé z receptů jsou čtenářské.