Pražské recepty

Švestkové knedlíky s mákem jsou letní klasika

30. 7. 2015 Švestkové knedlíky s mákem jsou letní klasika

Ingredience:
– 800 g brambor
– 800 g měkkého tvarohu
– 800 g hrubé mouky
– 200 g umletého máku
– 2 vejce
– zralé švestky
– cukr (kostky do švestek a moučku do máku)
– sůl
– máslo na rozpuštění
(uvedené množství je asi na 25 knedlíků, tomu uzpůsobte množství švestek)

Postup přípravy:
Brambory uvaříme a oloupeme. Pak je necháme přes noc odležet a nastrouháme. Přidáme měkký tvaroh, mouku, vejce a sůl. Vše spojíme v hladké těsto, na pomoučeném vále těsto rozválíme na tenčí placku, kterou rozkrájíme na čtverečky.
Na každý z těstových dílků položíme švestku, kterou nejprve zbavíme pecky a místo ní vsuneme půlku kostky cukru. Knedlíky pak zabalíme a zakulatíme tak, aby švestky neprosvítaly. Poté je vkládáme do vroucí osolené vody. Až se voda znovu začne vařit, pak počkáme jen asi 2 minuty, až knedlíky vyplavou na povrch. Pak jeden zkusíme, zda je těsto uvnitř provařené.
Jednotlivé porce knedlíků na talíři posypeme oslazeným mákem a poléváme rozpuštěným máslem.