Pražské recepty

Tradiční vepřové výpečky se špenátem a pořádným bramborovým knedlíkem

16. 7. 2015 Tradiční vepřové výpečky

Ingredience:
pro výpečky
– 1200g vepřové plece
– 3 střední cibule
– 1 palička českého česneku
– 1,5 lžíce soli
– 1 lžíce celého kmínu
– 2 lžíce sádla
pro špenát
– 600 g špenátového protlaku, mrazeného
– 600 g sekaného špenátu, mrazeného
– 12 stroužků česneku
– 1,5 lžičky soli
– 0,3 l smetany (15%)
– 75 g másla
– 3 lžíce hladké mouky
pro bramborové knedlíky
– 1,2 kg menších brambor uvařených ve slupce a již vystydlých
– 300 g hrubé mouky
– 120 g krupice
– 1,5 lžíce soli
– 2 vejce
– hrst hladké mouky na vyválení knedlíků
(uvedená množství jsou pro 6 porcí)

Postup přípravy:
Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Pekáč vytřeme sádlem, přidáme maso, osolíme a posypeme kmínem. Pak přidáme cibuli a česnek a podlijeme hrnkem vody. Následně vložíme do předehřáté trouby na 160°C. Během pečení maso pravidelně kontrolujeme, otáčíme a případně ještě podléváme. Výpečky jsou hotové, když se maso i cibule zbarví dohněda. Pokud máte maso hotové dříve, než zbytek pokrmu, tak jej nenechávejte dále v byť již vypnuté troubě, aby zbytečně nevysychalo. Když tak jen před podáváním ohřejte. K pečení lze použít i remosku.
Při přípravě špenátu si nejprve v hrnci rozehřejte máslo, nechte zpěnit, zasypte moukou a osmahněte do růžova. Zalijte tuto jíšku zhruba hrnkem teplé vody a přidejte oba typy špenátu a dobře zamíchejte. Přiveďte k varu a na mírném ohni pod pokličkou nechte za občasného míchání lehce pobublávat asi 15 minut. Následně do špenátu přidejte jemně nakrájený nebo utřený či propasírovaný česnek a zamíchejte. Následně přidáme ke špenátu i smetanu a pokud by nám připadal příliš řídký, zaprášíme ho ještě zhruba dvěma lžícemi hladké mouky. Dochutíme solí a necháme ještě asi 5 minut pod poklicí na mírném ohni dojít. Smetana i špenát by před použitím měly mít pokojovou teplotu, špenát je tedy vhodné dát rozmrznout již přes noc a smetanu vyndat z chladničky ráno.
Pro přípravu pořádných bramborových knedlíků je lepší si brambory uvařit ve slupce již předchozí den, aby stihly vychladnout. To především v případě, že nemáme speciální „mačkadlo“ a budeme je oloupané zpracovávat na jemném struhadle. K rozmačkaným bramborům přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z něj na pomoučněném vále vytvoříme 5-6 válečků, jejich konce mírně vtlačíme dovnitř, aby se nám při vaření moc nevyboulily. Vaříme v osolené vodě asi 20 minut, podle velikosti knedlíku. Pokud se po 5 minutách vaření knedlík neodlepí ode dna, pomůžeme mu něžně vařečkou. Následně knedlíky vyjmeme z vody a nakrájíme na plátky.
No, a když se nám všechno podaří dobře sladit, tak můžeme rovnou podávat.