Pražské recepty

Uhlířina dle petřínských horníků

17. 1. 2016 uhlířina

Ingredience:
2, 5 kg brambor
– 1 balení krupice
– 12 ks cibulí
– 450 g sádla
– 1 špetka soli
– 1 špetka drcený kmínu
– 1 ks muškátového oříšku
– 2 ks vejce.
– kyselá okurka dle chuti
– alternativně kousek špeku, slaniny či jen měkký salám (junior, gothaj apod.)

Příprava:
Nakrájejte cibuli na kostičky, osmažte na sádle do růžova a odstavte z ohně. Pro ty, co bez náznaku masa nevydrží, lze k cibuli dodat na malé kousíčky nakrájený špíček, slaninu či měkký salám (raději ale ne vše najednou). Pak si oloupeme brambory, nakrájíme na kousky a dáme je vařit s drceným kmínem. Než brambory přijdou k varu, uděláme si nelepivé těsto z krupice, vajec, soli a muškátového oříšku. Z něj si pak uděláme malé nočky. K bramborám, které jsou z půli vařené, vkládejme nočky z těsta. Po čtyřech minutách je slijeme a promícháme s cibulí osmahlou na sádle (případně vylepšenou zmíněnou uzeninou). Vařené brambory můžeme před podáváním i mírně obhodit na zbytku sádla po smažení. Uhlířinu pak podáváme s kyselou okurkou, možná je i červená řepa, méně časté jsou nakládané kukuřičky nebo cibule.